Violenţa asupra medicilor şi a lucrătorilor medicali aflaţi în exerciţiul funcţiunii va fi sancţionată

(Getty Images)

Violenţa asupra medicilor şi a lucrătorilor medicali aflaţi în exerciţiul funcţiunii va fi sancţionată. Parlamentul de la Chişinău a aprobat, în şedinţa de vineri, 20 noiembrie, în prima lectură, un proiect de modificare şi completare a Codului penal şi Codului contravenţional.

Potrivit proiectului, ultragierea medicilor sau lucrătorilor medicali, adică jignirea premeditată a onoarei, demnităţii sau reputaţiei profesionale ale acestora în exerciţiul funcţiunii va fi sancţionată cu amendă de până la 1 250 de lei MD, aplicată persoanei fizice.

Iar ultragierea, însoţită de acte de huliganism şi/sau vătămare corporală, va fi sancţionată cu amenzi de până la 7 500 de lei MD, aplicată persoanei fizice sau cu arest contravenţional de până la 15 zile.

În cadrul prezentării proiectului, deputatul Vadim Fotescu a menţionat că fiind constatate mai multe lacune şi elemente de inechitate, proiectul propune armonizarea şi ajustarea prevederilor legale la principiile de claritate şi previzibilitate ale normei penale, precum şi asigurarea unei protecţii adecvate a medicilor şi lucrătorilor medicali.