Vin alegerile! Liberalii promit salarii dublate pentru medici şi alocaţii de 200 de lei pentru copii

Inseminări in vitro gratuite, alocaţii de 200 de lei pentru copii, dublări de salarii, înfiinţarea unei bănci de dezvoltare, sunt doar parte din promisiunile liberalilor înainte de alegeri.
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Liberalii şi-au prezentat, sâmbătă, programul de guvernare. Intitulat „Reclădirea Naţională a României”, programul prevede alocaţii pentru copii în valoare de 200 de lei, gratuitate pentru primele 3 proceduri de inseminare in vitro, dublarea salariilor medicilor de la 1 iulie 2017. Profesorilor şi asistenţilor medicali li se promite şi lor dublarea salariilor, dar etapizat, relatează Mediafax.

Potrivit PNL, programul are în centru ideea că „statul trebuie să servească cetăţeanul”, idee enunţată de preşedintele Klaus Iohannis la prima şedinţă a Comisiei prezidenţiale pentru proiectul de ţară.

Sub acest slogan, liberalii îşi propun investiţia a 24 miliarde euro în economia României în următorii 4 ani. PNL îşi mai propune să înfiinţeze un Fond Român de Dezvoltare Urban Rural (FRDUR), care se va utiliza pentru investiţii strategice şi pentru a acoperi deficite de finanţare în zone critice şi va ajunge la active de peste 11 miliarde de euro în 4 ani precum şi o Bancă de Dezvoltare şi Investiţii a României (BDIR). Aceasta va avea un capital iniţial de 200 milioane de euro, va opera cu un portofoliu de finanţări de cel puţin 1 miliard de euro şi va avea ca acţionari ministerele ale căror investiţii se derulează prin utilizarea fondurilor băncii. Banca va beneficia de management privat.

De asemenea, liberalii îşi mai propun generalizarea cotei unice de 16% şi un Cod al Muncii flexibil care să permită angajaţilor manifestarea dreptului la muncă în concordanţă cu propriile aşteptări financiare prin încheierea de contracte negociate între părţi cu timp parţial de muncă, în zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi alte condiţii pe care oamenii le pot avea în vedere.

În ceea ce priveşte Sănătatea, domeniu aflat în centrul atenţiei opiniei publice de la scandalul Colectiv încoace, PNL promite dublarea salariilor medicilor de la 1 iulie 2017, precum şi creşterea salariilor asistenţilor medicali în medie cu 20%, anual, începând cu 1 iulie 2017 până la dublarea acestora.

Liberalii mai susţin că îşi propun construirea a opt spitale regionale cu specific de urgenţă la Cluj Napoca, Iaşi, Craiova, Timişoara, Constanţa, Târgu Mureş, sectoarele 3 şi 6 din Bucureşti pentru care există documentaţie. O altă prioritate ar fi actualizarea bianuală a listei de medicamente

La capitolul educaţie, liberalii promit majorarea anuală a salariilor în medie cu 20% începând cu a doua jumătate a anului 2017 până la dublarea acestora, însoţită de evaluarea corpului didactic.

Nu în ultimul rând, liberalii vor milita pentru generalizarea educaţiei preuniversitare într-un singur schimb prin construirea a circa 18.000 locuri în unităţile şcolare, dar şi generalizarea învăţământului de la vârsta de 4 ani.

În centrul măsurilor sociale este angajamentul de creştere a alocaţiilor la valoarea de 200 lei/lună. De asemenea, în vederea stopării declinul demografic, PNL are în vedere înfiinţarea creşei, grădiniţei şi a centrului ''şcoală după şcoală'' la locul de muncă, dar şi reducerea impozitului pe venit la jumătate pentru părinţii care au al treilea copil, până la vârsta de 7 ani a acestuia.

Tot pentru stimularea natalităţii, liberalii propun ca primele 3 proceduri de inseminare in vitro să fie gratuite şi achitate din bugetul de stat printr-un program naţional special.

În domeniul justiţiei, PNL vizează reformarea CSM şi transferarea bugetelor justiţiei la această instituţie ca o pârghie importantă în asigurarea independenţei.

La capitolul politic, liberalii se poziţionează pentru eliminarea privilegiilor, inclusiv a pensiilor speciale pentru parlamentari şi realizarea unui program de lucru precis cu trei săptămâni în Parlament, de luni până joi şi o săptămână în teritoriu.

„Statul de drept, astăzi interpretat în fel şi chip, care stă la baza doctrinei liberale, înseamnă un lucru foarte simplu şi normal: respectarea legii. Aceasta este normalitatea pe care o propunem. Vă îndemn să ne asumăm un lucru pe care şi-l doresc toţi românii — o reformă din temelii a Parlamentului! Dar pentru această reformă ai nevoie de partide politice puternice!”, a declarat Gorghiu.

Alina Gorghiu a mai precizat că normalitatea pe care o propun liberalii înseamnă şi „angajamente realiste”.

„Nu vrem ca românilor să li se mai vândă iluzii. Pentru că la final democraţia şi partidele politice decontează minciuna. Nu promitem un milion de locuri de muncă pe an şi mii de kilometri de autostradă. Ne angajăm doar la cât putem face. Programul nostru de guvernare nu este un El Dorado, ci un proiect serios care vrea să dezvolte România, constant şi durabil. L-aş putea numi proiectul României normale, al României drepte!(...) Angajamentul meu, astăzi, aici, este că PNL va fi la guvernare, pentru ca România să devină o ţară dreaptă şi normală, iar acest lucru se va întâmpla peste două luni tocmai pentru că noi am înţeles că schimbarea începe cu noi înşine!”, a susţinut preşedintele PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne