Videanu răspunde la acuzaţiile lui Ponta legate de contractele Hidroelectrica cu „Băieţii deştepţi”

Adriean Videanu a dat replică miercuri acuzaţiilor formulate la începutul săptămânii de către Victor Ponta pe tema exportului de energie al Electrica S.A. către Rudnap şi a cazului „Hidroelectrica vs. Băieţii deştepţi”, în care au fost semnate contracte ce au adus un prejudiciu de 1 miliard de euro companiei. Videanu a precizat că va sesiza organele competente în legătură cu modul în care actualul prim-ministru şi-a exercitat atribuţiile pe vremea când era şef al corpului de control.
Conferinţă de presă susţinută de Adriean Videanu. (Epoch Times România)
Ana Petrescu
20.06.2012

Adriean Videanu a dat replică miercuri acuzaţiilor formulate la începutul săptămânii de către Victor Ponta pe tema exportului de energie al Electrica S.A. către Rudnap şi a cazului „Hidroelectrica vs. Băieţii deştepţi”, în care au fost semnate contracte ce au adus un prejudiciu de 1 miliard de euro companiei. Videanu a precizat că va sesiza organele competente în legătură cu modul în care actualul prim-ministru şi-a exercitat atribuţiile pe vremea când era şef al corpului de control.

Fostul ministru al Economiei, a condamnat public într-o conferinţă de presă „tentativa incalificabilă” a lui Victor Ponta de a-şi folosi funcţia de prim-ministru pentru a face presiuni asupra justiţiei, „lucru total inacceptabil într-un stat european al anului 2012”.
„Nu sunt un om şantajabil şi voi continua să critic fără rezerve incompetenţa şi aroganţa pe care o afişează actualul guvern. N-am s-o fac jignind. Am să încerc s-o fac de fiecare dată cu argumente, astfel încât populaţia să aibă posibilitatea să discearnă între demagogie şi realitate”, a subliniat Videanu.

Democrat liberalul s-a referit la cele trei subiecte pe marginea cărora a fost îndelung atacat de către primul ministru.

În ceea ce priveşte contractul de export avizat de acesta pe vremea când era ministru al Economiei, Videanu a vrut în primul rând să clarifice că acest contract nu are nicio o legătură cu Hidroelectrica. „Contractul pe care eu l-am avizat ca excepţie de la ordinul 445 pe care tot eu l-am semnat şi era în responsabilitatea mea de a da o excepţie, a fost dată în favoarea Electrica S.A., companie 100% deţinută de statul român, pentru a efectua un export de energie, în condiţiile speciale în care se afla România în august 2010. Reiterez. Aveam o rezervă de energie în lacurile de acumulare de peste 2800 GW pe oră, cea mai mare rezervă din ultimii 23 de ani. Aveam stocuri de cărbune de circa 70% care riscau ca la sfârşitul lunii august să ajungă la 100%. Stocurile mari de cărbune în condiţiile de temperatură ridicată riscă să ducă la autoaprindere”, a explicat Videanu.

În condiţiile în care Turceni, Rovinari, Craiova „trebuiau să trimită oamenii acasă”, în urma unei întâlniri la Târgu Jiu cu managementul tuturor companiilor din subordine şi al reprezentanţilor sindicatelor s-a ajuns la concluzia că, pentru a aduce pe profit combinatele, soluţia salvatoare era exportul de energie. „Consumul intern nu putea să absoarbă această cantitate de energie produsă suplimentar. Energia nu este produs stocabil. El se produce şi se consumă aproape instantaneu”, a evidenţiat Videanu.

Totodată, fostul ministru al Economiei, a precizat că acuzaţiile pe care i le-a adus Victor Ponta la începutul acestei săptămâni nu au nici un aspect de noutate, deoarece decizia de a exporta energia electrică de la complexurile din Oltenia a fost anunţată public la vremea aceea (n.r. 2010) în cadrul unei conferinţe de presă la Târgu Jiu.

„Media cu care Electrica a vândut către Rudnap a fost de 178.02 lei pe MWh, în condiţiile în care, conform raportului Autoritaţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale era de 166.57, pe Piaţa Contractelor Bilaterale Negociate preţul era de 172.79, iar pe Piaţa Contractelor Bilaterale Reglementate de 164.32 de lei pe MWh. Cu alte, cuvinte niciodată nu s-a pus problema ca Electrica să vândă sub preţul pieţei. Nu aş fi vrut să mă cobor la nivelul vocabularului domnului Ponta, dar aveţi posibilitatea să vedeţi cine este mincinosul”, a detaliat Videanu.

Hidroelectrica vs. „Băieţii deştepţi”

În ceea ce priveşte contractele cu “băieţii deştepţi”, la nivelul de Hidroelectrica, acestea au fost semnate în 2003-2004 când Ponta deţinea funcţia de şef al corpului de control şi antifraudă al Guvernului României. “Este o mare problemă, pentru că în oricare dintre situaţii domnul Ponta va trebui să răspundă. Ori a ştiut de aceste contracte şi este complice la paguba produsă de 1 miliard de euro la Hidroelectrica şi va trebui să răspundă în instanţă sau n-a ştiut şi atunci este neglijenţă în serviciu, conform atribuţiunilor pe care le avea. Pe această temă, am să sesizez organele abilitate ale statului, ceea ce-i sugerez şi dl. Ponta, să depună la organele abilitate ale statului toate documentele pe care le are, altfel eu îl voi acuza de tăinuire în efectuarea actului de justiţie în România”, a declarat democrat liberalul.

De asemenea, Videanu a reamintit că în anul 2006, Ponta îl acuza public pe domnul Sereş de contractele pe care ministerul le-a încheiat cu compania Grivco şi că speră ca actualul prim-ministru să dea dovadă de consecvenţă cu ceea ce a atacat şi să fi avut argumente la acea dată.
Nu în ultimul rând, Adriean Videanu a readus în discuţie acuzaţia de plagiat a primului ministru în realizarea lucrării de doctorat. „Astăzi putem spune, cu generozitate internaţională, că apelativul de hoţ i se potriveşte perfect domnului Ponta. Plagiatul este un furt, iar cel care fură este un hoţ. Domnul Ponta este hoţul nostru naţional care ajunge ca-ntr-o lună de zile să fie mai cunoscut decât Nadia Comaneci, Ilie Nastase şi Hagi în întreaga lume. E adevărat, unii pe muncă, altul pe hoţie”.

În încheiere Videanu i-a sugerat social democratului să demisioneze din funcţia de prim-ministru, în cazul în care „are un pic de onestitate, pentru a nu face de râs o o ţară întreagă şi un popor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor