Victor Ponta se declară nemulţumit de slaba absorbţie a fondurilor UE

Victor Ponta (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
01.06.2012

Primul-ministru, a declarat vineri la finalul reuniunii „Prietenii Coeziunii” că principala problemă a României este lipsa capacităţii de absorbţie a fondurilor structurale.

„Problema României nu este reducerea fondurilor în primul rând, ci lipsa noastră de capacitate de absorbţie a acestor fonduri” , a spus el. „Şi sincer întrebarea este: vrem fonduri, dar putem să le cheltuim? Putem să le absorbim? Ori asta ţine de o schimbare fundamentală în ceea ce priveşte capacitatea instituţională şi administrativă a României şi asta încercăm să implementăm pentru 1 ianuarie 2014” , a completat primul ministru.

Ponta a mai spus că România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte absorbţia acestor fonduri. „Aici din păcate pentru România există ţări aflate la coada clasamentului în ceea ce priveşte absorbţia. România este chiar pe ultimul loc. O spun fără niciun fel de bucurie” , a conchis Victor Ponta.

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat marţi, la Bruxelles, că rata de absorbţie a fondurilor comunitare a depăşit 9%.

„Acum câteva zile, rata de absorbţie depăşise 9%, era undeva la 9,18%, în ceea ce priveşte politica de coeziune. Rata de absorbţie globală a depăşit 25%. E o anumită evoluţie”, a afirmat Orban, reamintind că în septembrie 2011 rata de absorbţie a fost de 3,7%.

„Probabil la sfârşitul acestui an va fi undeva în jurul a 20%”, a mai precizat Orban.

România şi-a propus pentru 2012 o rată de absorbţie a fondurilor de coeziune şi structurale de 20%, adică şase miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor