Băsescu: Am solicitat transferarea de fonduri UE de pe un program pe altul, aplicabilă pe POSDRU

Traian Băsescu a informat, miercuri noapte, că, în cadrul reuniunii informale a liderilor europeni, a solicitat flexibiliarea reglementărilor actuale, în sensul permiterii alocării de bani de pe un program pe altul, ceea ce ar ajuta România să nu piardă fondurile de pe POSDRU, dacă vor fi probleme.
Preşedintele Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
24.05.2012

Traian Băsescu a informat, miercuri noapte, că, în cadrul reuniunii informale a liderilor europeni, a solicitat flexibiliarea reglementărilor actuale, în sensul permiterii alocării de bani de pe un program pe altul, ceea ce ar ajuta România să nu piardă fondurile de pe POSDRU, dacă vor fi probleme.

”O altă propunere care vizează creşterea economică a României este legată de posibilitatea de a transfera fonduri de pe un program pe altul şi aici am exemplificat cu programul de la MDRT, care pe 4 mai avea un grad de absorbţie de 19,6% şi programe în care avem un nivel de aborbţie de 2-3-4%. În aceste condiţii, am cerut flexibilizarea reglementărilor, care să ne permită alocarea de bani de pe un program pe altul”, a relatat preşedintele propunerile României din cadrul reuniunii informale a Consiliului de la Bruxelles.

Şeful statului a adăugat că o astfel de măsură ar ajuta ca, în cazul în care problemele din cadrul POSDRU ar bloca programul, banii ar putea fi totuşi folosiţi, chiar dacă pe alt domeniu.

”Spre exemplu, avem problema POSDRU, nu vreau să credeţi că spun să se ia bani de la POSDRU, dar s-ar putea să avem problemele în derularea acestui program şi atunci, decât să rămânem cu banii necheltuiţi, dacă vor fi cumva probleme, mai bine îi mutăm pe Programul de Dezvoltare Regională în timp util, în aşa fel încât să-i putem cheltui în perioada n+3, sau n+2, deci flexibilizarea utilizării banilor de pe un program pe altul este o altă soluţie pe care eu o văd ca pe o soluţie de creştere pe termen lung, simultan cu continuarea reformelor structurale pe le avem de făcut şi le avem în programul şi FMI şi BM şi cu UE”, a subliniat Traian Băsescu.

Afirmaţiile şefului statului vin în contextul în care ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, recent, că este de aşteaptat ca UE să trimită în următoarele zile o scrisoare privind suspendarea fondurilor Programului Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU).

Preşedintele a explicat însă că ”nu există concluziii la acest Consiliu”, întrucât ”a fost doar o discuţie premergătoare Consiliului din iunie, când CE trebuie să prezinte soluţiile de creştere economică”.

El a explicat că o altă propunere a sa a vizat posibilitatea extinderii termenului de utilizare a banilor din bugetul 2007-2013 cu 3 ani.

”Aici am avut următoarele propuneri: pentru a diminua riscul ca România să nu cheltuiască toată suma alocată pe fondurile structurale, am propus CE şi Consiliului să analizăm în perioada următoare posibilitatea extinderii termenului de utilizare a banilor din bugetul 2007-2013 cu 3 ani, deci nu până în 2015, ci până în 2016, astfel am diminua în mod considerabil ca România să nu utilizeze toţi banii şi să ne putem apropia de un procent de sută la sută al alocaţiei din bugetul 2007-2013”, a anunţat preşedintele, la finalul reuniunii informale de la Bruxelles.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor