Guvernul a aprobat simplificarea procedurilor de verificare a proiectelor finanţate din fonduri UE

Guvernul a adoptat, miercuri, o serie de măsuri în vederea simplificării procesului de verificare a cererilor de rambursare aferente proiectelor finanţate din instrumente structurale.
. (The Epoch Times)
Epoch Times România
31.05.2012

Guvernul a adoptat, miercuri, o serie de măsuri în vederea simplificării procesului de verificare a cererilor de rambursare aferente proiectelor finanţate din instrumente structurale.

Efectele acestor măsuri – identificate de Ministerul Afacerilor Europene împreună cu autorităţile de management - vor consta în scurtarea duratei procesului de verificare a cererilor de rambursare, în reducerea poverii administrative atât la nivelul beneficiarilor, cât şi al structurilor care gestionează fondurile, precum şi în creşterea predictibilităţii activităţii beneficiarilor proiectelor.

Conform memorandumului aprobat de guvern, se vor simplifica şi transparentiza solicitările de documente necesare la depunerea cererilor de rambursare. În termen de două săptămâni, autorităţile de management vor trebui să avanseze spre aprobare Ministerului Afacerilor Europene lista exhaustivă a documentelor justificative pentru cheltuielile declarate de beneficiari. Lista va specifica cu claritate documentele care sunt solicitate ca anexă la cererea de rambursare, respectiv cele care trebuie păstrate la sediul beneficiarului şi constituie subiect de verificare la faţa locului.

O altă măsură - pe care autorităţile de management o vor implementa în trei săptămâni - constă în eliminarea verificării administrative a elementelor de cost cu valoare mai mică de o mie de lei.

Totodată, Ministerul Afacerilor Europene va elabora proceduri simplificate de verificare a achiziţiilor efectuate de către beneficiarii privaţi şi le va supune aprobării guvernului în termen de patru săptămâni.

Executivul a decis modul de implementare a măsurilor cu aplicare imediată, pe viitor urmând a fi avute în vedere şi măsuri cu aplicare pe termen mediu: simplificarea conţinutului şi documentării verificărilor, extinderea eşantionării în verificări şi modificări instituţionale.

De asemenea, se va viza eliminarea evidenţelor paralele, redundante, privind proiectele şi utilizarea sistemului unic de management al informaţiilor (SMIS) ca unică sursă de informaţii esenţiale despre proiectele realizate din fonduri structurale şi de coeziune.

La 26 aprilie, ministrul Leonard Orban anunţa că va propune Guvernului mai multe măsuri de privind simplificarea procedurilor pentru a veni în sprijinul beneficiarilor care se plâng de numărul prea mare de documente.

”Va fi un memorandum cu nişte măsuri care vor fi introduse în foarte scurt timp astfel încât să contribuie în principal la sprijinirea beneficiarilor. De foarte multe ori, beneficiarii s-au plâns că trebuie, când au facturi sau cereri de rambursare, să prezinte o serie întreagă de documente, mult prea multe documente. Vrem să simplificăm acest proces, vrem ca inclusiv verificările să se concentreze doar asupra sumelor importante, nu asupra sumelor foarte mici. Sunt chestiuni care vor ajuta atât beneficiarii, cât şi structurile care gestionează fondurile comunitare”, a precizat ministrul MAEur.

Leonard Orban a explicat că nu i se pare ”normal” să fie cerute atât de multe documente pentru accesarea fondurilor comunitare.

Trebuie ”să limităm numărul de documente care sunt cerute de autorităţile care gestionează fondurile comunitare pentru că, de multe ori, constatăm că se cer alte şi alte documente. Beneficiarii se plâng de multe ori de nenumărate hârtii, documente, mii de pagini. Mi se pare că nu e normal să se întâmple acest lucru”, a mai spus ministrul, avertizând însă că ”orice fel de simplificare trebuie să fie făcută de aşa manieră încât să nu pună sub semnul întrebării acest management financiar”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor