Victor Ponta: Scăderea economică înregistrată de INS se referă la T1 2012; nu eram noi atunci la guvernare

Premierul Victor Ponta. (www.gov.ro)
Epoch Times România
06.06.2012

Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, că adversarii politici sunt „extrem de incorecţi” când vorbesc despre „cât de rău merge economia de când este USL la guvernare”, precizând în context că scăderea economică din datele INS se referă la T1 2012, când la Palatul Victoria se afla Guvernul Boc.

„Scăderea economică înregistrată de INS se referă la trimestrul întâi din 2012 şi vreau să le reamintesc celor de la PDL că nu eram noi atunci la guvernare. Ei vorbesc despre cât de rău merge economia de când este USL la guvernare. USL este la guvernare începând cu 7 mai”, a declarat Victor Ponta, precizând că „adversarii noştri politici sunt extrem de incorecţi faţă de această temă”.

Întrebat care crede că vor fi sectoarele de creştere economică în următoarea perioadă, primul ministru a evitat să dea un răspuns clar, motivând că nu doreşte să avanseze cifre în acest sens. „Pentru semestrul al doilea eu prefer să iau, cu precauţie şi moderaţie, prognozele deja existente, ţinând cont de situaţia din Grecia şi de contextul economic european. (...) În ceea ce priveşte măsurile noastre legislative au fost de reducere a cheltuielilor bugetare şi de relaxare fiscală”, a arătat Ponta.

Produsul intern brut (PIB) al României, în date ajustate sezonier, a scăzut în primul trimestru din acest an, în termeni reali, cu 0,1% faţă de trimestrul precedent,în timp ce faţă de T1 2011 a urcat cu 0,3%, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS),care a menţinut datele iniţiale. Acesta este ce-al doilea trimestru consecutiv de scădere după ce, în T4 2011, PIB-ul s-a diminuat cu 0,2% faţă de trimestrul precedent.

Astfel, Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul I 2012 a fost de 145,07 miliarde lei preţuri curente, în scădere, în termeni reali, cu 0,1% faţă de trimestrul IV 2011. Totodată, în serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2012 a fost de 109,72 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,3% faţă de trimestrul I 2011.

Produsul intern brut (PIB) al României a scăzut în primul trimestru din acest cu 0,1% faţă de trimestrul anterior, în date ajustate sezonier, în timp ce faţă de acelaşi trimestru din 2011 a avansat cu 0,8%, a anunţat miercuri Eurostat, care a menţinut datele prezentate anterior. Faţă de trimestrul anterior, în T1 2012, în Ungaria (-1,3%), Cehia (-1%) şi Italia (-0,8%) s-au înregistrat cele mai mari scăderi ale economiei. PIB-ul Spaniei a scăzut cu 0,3%, iar cel al Marii Britanii tot cu 0,3%, cele două ţări intrând în recesiune, după două trimestre consecutive de scădere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor