Victor Ponta: România va sprijini Moldova în procesul de integrare europeană

Premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta. (www.gov.ro)

România va sprijini Republica Moldova în procesul de integrare europeană, iar graniţa care divizează cele două ţări va deveni una "simbolică", a declarat premierul român Victor Ponta, citat de Mediafax.

Cele declarate au fost incluse într-un mesaj transmis cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus.

Potrivit mesajului, consecinţele actului din 1812 ”şi urmările politice şi sociale rămân în continuare dominante ale existenţei celor două state - România şi Republica Moldova. Separarea impusă de o graniţă creată de efortul politic al marilor puteri ale epocii a dus la împărţirea în două a familiilor, credinţelor, obiceiurilor, a limbii şi a culturii comune. În numeroase ocazii, aceste diviziuni au generat în ambele societăţi tensiuni politice, au stat la baza ascensiunii politice a extremismului şi au favorizat abandonarea politicilor şi a argumentelor înţelepte în favoarea beneficiilor de moment şi a pasiunilor ideologice".

Cu privire la integrarea europeană, premierul român mai menţionează că acesta este un proiect care presupune eforturi politice majore, reforme dificile şi transformări sociale radicale, fiind însă o oportunitate nu numai a României, dar şi a Republicii Moldova de a face ca graniţa care a divizat două secole cele două ţări să devină una "simbolică" odată cu procesul de integrare.