Republica Moldova poate spera, ”într-un viitor apropiat”, să devină membru al UE

(photos.com)

Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat joi, la Chişinău, că, în ritmul actual al reformelor, această ţară poate spera, într-un viitor apropiat, să dobândească statutul de candidat şi apoi de membru al UE.

”Dacă Moldova continuă cu aceeaşi hotărâre procesul de reformă şi negocierile pe diferitele acorduri care se discută, nu îmi fac griji că Moldova nu va primi, într-un viitor nu foarte îndepărtat, statutul de membru candidat şi ulterior de membru al Uniunii Europene”, a afirmat Dirk Schuebel.

Ministrul de externe de la Chişinău, Iurie Leancă, a afirmat, cu acelaşi prilej, că aderarea Republicii Moldova la UE pe termen mediu este un obiectiv realist, în pofida problemelor interne ale uniunii şi a discuţiilor despre posibila stopare a procesului de extindere. Şeful diplomaţiei moldoveneşti a  menţionat că integrarea europeană a Republicii Moldova rămâne un obiectiv strategic al guvernului, şi a menţionat progresele făcute în ultimul an în această direcţie.

Declaraţiile celor doi oficiali au fost făcute înaintea prezentării programului dedicat Zilelor Europei în Republica Moldova, manifestare care se va desfăşura în perioada 12-19 mai. În cadrul acestui eveniment, vor avea loc mai multe manifestări de informare privind Uniunea Europeană, susţinute de toate misiunile diplomatice din Chişinău ale ţărilor membre.