Victor Ponta: Dialogul meu este cu Barroso care este temperat, nu cu Reding care este în campanie electorală

Premierul Victor Ponta. (Epoch Times România)
Epoch Times România
30.08.2012

Premierul Victor Ponta a declarat joi seara că ”apreciază” grija Comisarului european pe Justiţie pentru România, dar cu toate acestea dialogul lui este cu Jose Manuel Barroso care a fost ”întotdeauna temperat”, şi nu cu Viviane Reding care ”e în campanie electorală”.

”Apreciez foarte mult grija doamnei Reding pentru România, dar are dreptate să fie îngrijorată. Într-adevăr când ai în funcţie un preşedinte pe care 90% dintre români îl vor demis este o problemă pentru democraţie şi cred că împreună cu doamna Reding o să avem grijă cât putem de democraţia din România”, a spus el într-o intervenţie telefonică la România Tv.

Întrebat dacă va avea o discuţie cu Viviane Reding, premierul a spus că nu, deoarece dialogul lui este cu preşedintele Comisiei Europene, Barroso care a fost ”întotdeauna temperat”. ”Nu, nu ( nu va încerca să aibă un dialog cu Reding n.r.). Dialogul meu este cu domnul Barroso care a fost întotdeauna temperat. Doamna Reding e în campanie electorală şi sincer să fiu, în România e luată foarte în serios, nu şi în alte ţări. Însă ideea este că relaţia mea directă este cu preşedintele Comisiei Europene, cu domnul Barroso”, a comentat primul ministru.

”Au fost faimoasele 11 puncte (cerute de Comisia Europeană n.r.), probabil ştiţi că din 11, 10 sunt îndeplinite nu pentru că neapărat trebuia să raportăm la Bruxelles, ci pentru că ţineau de normalitatea vieţii noastre şi de faptul că fuseseră puţin minţit ( Barroso n.r.) la Bruxelles despre ce se întâmplă în România. Mai este de rezolvat, dar asta ţine de Parlament problema celor doi parlamentari care au probleme de incompatibilitate”, a precizat Victor Ponta.

Comisarul pentru justiţie, Viviane Reding, a declarat, într-un interviu acordat Euronews, că lucrurile nu sunt ”perfecte” în România, dar cel puţin nu s-a ajuns ”la extremă” şi consideră că UE a reuşit să blocheze ”abaterile” Guvernului de la Bucureşti.

Întrebată cât de preocupată este de actualele tulburări politice din România, Reding a declarat că este ”foarte mult”. ”Foarte mult, la fel şi întreaga Comisie, şi întregul Consiliu. Şi aţi văzut o reacţie foarte clară. Democraţia este un bun care trebuie apărat. Avem nevoie de instanţe independente. Nu putem desfiinţa curţi constituţionale. Şi trebuie să respectăm ceea ce spun aceste curţi”, a spus Viviane Reding.

Comisarul pentru justiţie consideră că intervenţia UE a blocat unele ”abateri” ale Guvernului de la Bucureşti. ”Cred că s-au întâmplat mult. Faptul că CCR a putut să dea o decizie şi că decizia sa a fost aplicată. Cred că am blocat abaterile. Lucrurile sunt relativ bine acum, nu sunt perfecte, dar cel puţin nu au mers până la extremă”, a spus Reding, întrebată ce poate face UE pentru a-l obliga pe premierul Victor Ponta să-şi respecte promisiunile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor