Victimele Mineriadei, protest în poartă la Ciolacu: PSD să nu mai intervină în Justiţie / Cum poate procurorul general să-şi ia leafa fără să fi rezolvat dosarele Mineriadei şi Revoluţiei?

Mineriada (stiri.tvr.ro)
Loredana Diacu
08.10.2024

Asociaţia Victimelor Mineriadelor din România a organizat, luni, un protest în faţa sediului central al PSD din Capitală, acuzând interferenţa acestui partid în Justiţia română.

Revoltaţi de faptul că dosarul mineriadei din iunie 1990, când Ion Iliescu a chemat minerii în Capitală să îi rupă cu bătaia pe cei care doreau o Românie liberă de comunism, reprezentanţii organizaţiei au acuzat că PSD-ul a intervenit în Justiţie pentru a-i proteja pe fondatorul partidului Ion Iliescu şi pe ceilalţi vinovaţi de Mineriadă.

"Constatăm că acest dosar al Mineriadei din iunie 1990 trenează de 30 şi ceva de ani între Parchetul general, instanţe, Parchetul general şi acum se tergiversează, deşi aveau ca termen 31 iulie, se lungeşte această cercetare a dosarului, se vede clar că sunt imixtiuni politice, deci este foarte clar că actualul Partid de Guvernament, PSD-ul, are influenţe în acest dosar şi tragem un semnal de alarmă pentru că, aşa cum reiese din sondaje, PSD-ul va putea să preia conducerea în statul român şi s-ar putea ca preşedintele ţării să fie actualul preşedinte al PSD-ului. Deci şansele pentru a se face dreptate pentru cei care au avut de suferit în 1990 sunt foarte mici", a declarat Viorel Ene, pentru Epoch Times.

"Am făcut şi plângere penală împotriva PSD-ului care este urmaşul FDSN-ului din acea perioadă să nu se mai implice în acest dosar şi politicul să nu mai dea ordin celor din Procuratură şi Justiţie să îi scape pe cei vinovaţi de represiunea din 1990. Tergiversarea dosarului Mineriadei este opera PSD şi acelor alte forţe care au fost implicate, mă refer la vechii securişti şi la noii securişti.

Urmaşii lui Iliescu se regăsesc în acest "partid" între ghilimele. "Copiii" şi "nepoţii" lui Iliescu se regăsesc în conducerea PSD-ului de astăzi. Mai nou, Ponta este reactivat şi îl vedem pe listele PSD-ului. Deci există o continuitate în acest partid cu aceleaşi teme de comunism cosmetizat în acest, să zicem, 'capitalism sălbatic'", a adăugat Viorel Ene.

La rândul său, vicepreşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Liviu Petrina, fost secretar general al PNŢCD în perioda Mineriadei, a reamintit că în iunie 1990 liderii PNŢCD au fost atacaţi, casele lor vandalizate şi a acuzat că evenimentul de atunci a fost o răzbunare a lui Iliescu care îşi dorea să reinstaureze în România un regim de forţă.

"Suntem datori să îndreptăm lucrurile şi să aşezăm lucrurile în normalitate. Eu nu pot să înţeleg cum poate o doamnă ministru de Justiţie să doarmă liniştită când ştie că, de 35 de ani, nu s-au rezolvat aceste probleme, procesul Mineriadei, procesul Revoluţiei. Cum poate un procuror general să-şi ia leafa fără să fi rezolvat aceste probleme? Sunt lucruri dincolo de normalitate. Într-un stat de drept, aceste probleme trebuiau de mult rezolvate", a declarat Petrina.

Materialul video poate fi urmărit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor