Vicepreşedintele BMW: Nu avem nevoie de o fabrică în România

(STAN HONDA / AFP / Getty Images)

În ultimele săptămâni, au circulat mai multe zvonuri privind intenţia bavarezilor de la BMW de a construi o unitate de producţie în România. Tocmai de aceea, Franz Linner, vicepreşedinte BMW a ţinut recent să elimine orice speculaţie pe această temă. Linner a declarat că grupul german are suficiente fabrici în Europa şi nu are în plan deschiderea uneia noi.

Aflat pentru prima oară în România, într-o vizită de două zile, Franz Linner, vicepreşedintele BMW AG pentru achiziţii, producţie şi tehnologii destinate bordului şi habitaclului vehiculelor, a discutat cu jurnaliştii români despre posibilitatea ca renumita companie pe care o reprezintă să se implice în industria auto locală sau cel puţin să deschidă calea unei colaborări cu companii româneşti.

Astfel, oficialul BMW a explicat că motivul sosirii sale în România este legat doar de o invitaţie din partea autorităţilor şi a Clubului Economic German din Braşov

„Avem unităţi de producţie în Asia, Europa, Africa de Sud şi America şi, în acest moment, pentru Europa, nu avem nevoie de o extindere a capacităţile de producţie existente. Noi scanăm spaţiul est-european la fiecare doi ani, însă nu este momentul pentru o nouă fabrică acum. În uzinele pe care le avem pe continent lucrăm în doar două schimburi (n.n. – şi nu trei cum ar trebui pentru a lucra la capacitate maximă). Sunt ţări unde piaţa auto este sub aşteptări precum Italia, Portugalia sau Spania. Nu ştim încă ce vor aduce 2013 şi 2014”, a declarat Linner.

În schimb, oficialul a precizat că în România există deja „circa 50-60 de companii care furnizează, majoritatea indirect, piese pentru BMW. Avem mulţi furnizori în Timişoara, Sibiu, Braşov şi Bucureşti, însă nu toţi produc direct pentru BMW ci pentru alte companii care lucrează cu noi”.

„Sunt aici pentru a cunoaşte noi furnizori şi deja am găsit una-două companii din Braşov cu care am putea începe să colaborăm imediat. Sunt firme 100% româneşti, nu cu capital străin, şi asta mă bucură. Nu vă pot spune despre ce companii este vorba pentru că este posibil să crească imediat preţul componentelor”, a mai declarat Linner.