Vela, despre scandalul de la Iaşi: Nu există vină sau răspundere. A fost o decizie operativă, conform legii

Marcel Vela - gov.ro
Marcel Vela - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, la Timişoara, că ridicarea restricţiilor pentru pelerinajul de la Iaşi a fost o decizie operativă prin care s-a urmărit evitarea agravării situaţiei de acolo.

„Atunci când o decizie care e adoptată salvează o situaţie gravă, aceste decizii se iau în mod legal şi profesionist de către cei care analizează exact momentul operativ de la o anumită situaţie, zonă sau eveniment. Aşa că ceea ce s-a întâmplat la Iaşi a fost o decizie operativă pentru a salva o situaţie care putea degenera şi putea deveni foarte gravă, atât pentru cei implicaţi în evenimentul respectiv, cât şi pentru ceea ce înseamnă o afectare a imaginii ţării noastre care ar fi fost speculată în media naţională sau internaţională cu privire la, să spunem, posibile violenţe între cei care aşteptau să intre în curtea bisericii şi organele de ordine care trebuiau să interzică acest lucru”, a susţinut seful MAI, citat de Agerpres.

De asemenea, Vela a precizat că, în condiţiile în care situaţia era pe cale să devină conflictuală şi în altă zonă, nu se poate vorbi de o “vină” sau “răspundere”.

„A fost o decizie operativă care se ia conform legii", a adăugat Vela.

Sute de persoane, dintre care majoritatea nu purtau mască, au încercat să forţeze intrarea în curtea Catedralei Metropolitane. Printre ei se afla un nucleu de negaţionişti din Capitală, lideri ai protestelor împotriva purtării măştii şi împotriva măsurilor de restricţie impuse de guvern. Aceştia au venit în condiţiile în care intrarea la catedrală a persoanelor care nu erau din Iaşi era interzisă, pentru a se limita răspândirea coronavirusului. În urma scandalului stârnit, forţele de intervenţie le-au permis tuturor să intre.