Vasilescu (BNR): Piaţa va împinge băncile către o reducere a dobânzilor

Epoch Times România
03.11.2011

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat miercuri că băncile vor fi împinse de piaţă către o reducere a dobânzilor, chiar dacă acestea tind să aibă "o uşoară reţinere" în a urma mesajul dat de banca centrală prin reducerea dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale.

"Sigur că băncile comerciale au problemele lor, au criteriile lor, în primul rând ele trebuie să fie atente la ecartul între dobânda pe care o încasează băncile atunci când remunerează depozitele şi dobânda pe care o plătesc băncile că remunerează depozite şi dobânda pe care o încasează când dau credite. Atente la acest ecart, băncile s-ar putea să aibă o uşoară reţinere în a urma mesajul băncii centrale, dar cred că piaţa le va împinge către acest curs (de reducere a dobânzilor de pe piaţă n.r.)", a menţionat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a subliniat că cel mai important este mesajul de încredere în dezinflaţie şi mesajul de încredere în faptul că, indiferent de anticipaţiile care se manifestă "şi sunt multe că nu ştiu ce o să vedem noi până la finalul anului", banca centrală continuă să aibă încredere în continuare în scăderea inflaţiei, în plasarea inflaţiei pe culoarul de ţintire.

Vasilescu a mai spus că prin Regulamentul pe care l-a aprobat banca centrală pentru persoanele fizice a dorit să transmită un mesaj către populaţie, respectiv "cine este plătit în lei este normal şi este bine să se împrumute în lei ca să evite complicaţiile pe care foarte mulţi oameni le au din cauza riscului de curs valutar".

Consiliul de Administraţie al BNR a decis miercuri reducerea dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, începând cu data de 3 noiembrie 2011, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politică monetar.

Banca Centrală nu mai modificase dobânda cheie din luna mai 2010.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor