USR: Linie de tren modernizată cu 12 milioane de euro de Drulă pe un sens de mers, bugetată de PSD la 200 de milioane de euro în sensul opus

Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Facebook - screenshot)

O analiză a stadiului implementării investiţiilor din PNRR pe sectorul căilor ferate din România scoate la iveală detalii dubioase. Potrivit analizei celor de la USR, planul negociat de România la capitolul "Adoptarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025 şi aplicarea planului de acţiune" pare să fie drastic modificat din mers de coaliţia PNL-PSD, care a aprobat un program de acţiune în decembrie 2021 în contradicţie cu schema negociată iniţial.

Cei de la USR mai atrag atenţia că linia de tren Făurei - Buzău, modernizată de Drulă cu 12 milioane de euro pe un sens, a fost bugetată de PSD la 200 milioane de euro în sensul opus.

"Segmentul Buzău – Făurei (sector cheie pentru traseele Bucureşti – Galaţi şi Dobrogea – Moldova) a fost refăcut cu 12 milioane de euro (din bugetul naţional). A durat puţin (licitaţie lansată în martie 2021, lucrare finalizată în decembrie 2021) şi a scăzut timpul de deplasare cu o oră între Buzău şi Făurei (viteza de la 30 km/h la 120 km/h). Este important ca banii din PNRR pentru lucrări de întreţinere să fie folosiţi şi să ridicăm rapid viteza de deplasare pe 2426 km de cale ferată.

În Programul de acţiune adoptat de guvern în decembrie 2021 şi care ar trebui să închidă jalonul se întâmplă însă o schimbare de perspectivă. Deşi se spune la început că trebuie investit în întreţinere, când vine vorba despre lucrări efective se vorbeşte doar despre modernizări.

Practic, programul de acţiune contrazice şi ce scrie în Strategia pe care teoretic o aplică şi ce am negociat pentru PNRR. Şi de fapt, revine la o logică greşită de excludere de facto a fondurilor europene la plata lucrărilor de întreţinere. Şi, cel mai şocant, identifică doar 6% din necesarul de finanţare pentru reînnoiri pe perioada 2021-2025 (Tabelul 6 din Program; fonduri necesare – 6203 mil lei, fonduri alocate – 374 mil lei), ignorând fondurile din PNRR ca sursă de finanţare (pe lângă o planificată subfinanţare de la bugetul naţional).

Lucrurile sunt dubioase dacă intrăm în detalii. De pildă, linia Făurei – Buzău care a fost reînnoită pe un sens în 2021 cu 12 milioane de euro ar trebui făcută şi pe celălalt sens. Altfel trenurile vor folosi un singur sens, reducând masiv capacitatea reală de transport. Planul listează lucrarea pentru celălalt sens la costuri de 200 milioane de euro. E de neînţeles de ce a costat un sens 12 milioane în 2021 şi celălalt 200 de milioane în 2022 – singura explicaţie ţine de schimbarea guvernului care a dus la schimbare de perspectivă şi în CFR. Cineva ori vrea să fure nişte bani ori face nişte calcule eronate astfel încât lucrările de întreţinere să iasă prost la indicatorii de eficienţă versus resurse investite.

Nu este clar cum va analiza Comisia Europeană această diferenţă între Strategie şi Programul de acţiune. Evident, a fost ideea României (începută de Bode şi continuată de Drulă) să schimbe paradigma şi să investească şi în întreţinere banii europeni. Practic, recunoaştem că nu avem resurse bugetare proprii şi, decât să lăsăm calea ferată să se prăbuşească, investim fonduri europene. Dacă guvernul Ciucă – Grindeanu vrea să renunţe la aceste investiţii, atunci trebuie să schimbe Strategia şi să îşi asume faptul că infrastructura se degradează (ca jalon în PNRR trebuie să reducem cu 25% întârzierea medie anuală a trenurilor, în 2026) sau că vor da banii de la buget", se arată în analiza USR, citată de Ziare.com.