USL în prag de divorţ: Antonescu - "Dacă se rupe USL, premierul ar trebui să-şi dea demisia"

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta ar face bine să se hotărască dacă îl mai susţine sau nu la alegerile prezidenţiale, a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu, în cadrul unui interviu pentru Gândul. În opinia liderului PNL, dacă USL se va rupe, Ponta ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de premier.

"Atitudinea de multe luni de zile, nu a domnului Ponta personal, dar a postului său de televiziune, a multor oameni din PSD de a se comporta ca şi cum preşedinţia României este ceva ce stă în seif pe la Cluj pe la domnul Rus şi ne-o dau sau nu ne-o dau nouă liberalilor sau mi-o dau sau nu mi-o dau mie este de neacceptat. Oricum preşedinţia României se obţine de la cetăţenii României. Eu nu am înţeles niciodată şi nu voi înţelege protocolul şi angajamentele USL în sensul de a fi preşedinte pentru USL, pentru PSD, pentru România. Dacă voi fi preşedinte, voi fi pentru România. Dacă USL mă sprijină în această idee, bine, dacă nu, nu. Ca să punem simplu capăt acestor speculaţii, nu am stat şi nu stau cu mâna întinsă la uşa PSD. PSD îşi respectă sau nu nişte angajamente politice îl priveşte, dar cred că ar trebui să încetăm cu acest subiect jenant. Acest subiect nu a fost deschis de mine, el nu a apărut acum, el este purtat prin oficioasele PSD de multă vreme şi cred că ar fi bine să ne clarificăm", a declarat Crin Antonescu.

Liderul PNL a precizat că premierul l-a atacat prin intermediul ”postul său de casă” RTV, patronat de deputatul Sebastian Ghiţă: "Postul de casă al domnului Ponta – RTV, face o campanie înverşunată, plină de minciuni, nu de opinii, împotriva mea. Eu nu am pus niciodată în discuţie nici poziţia de prim-ministru, nici alianţa, pentru că noi avem nişte obligaţii faţă de cetăţeni. Am încasat toate aceste atacuri, dar nu pot încasa ipocrizia cuiva care îmi spune, eu nu l-am atacat niciodată pe prietenul meu Crin. Păi are cine să o facă. Dacă vedeţi ce apare în fiecare zi pe postul de casă al domnului Victor Ponta, cred că nu mai este niciun dubiu. Totuşi am mers mai departe. Nu putem face pe proştii pentru că nu suntem".

”Am spus-o clar, am dat şi nume. Dacă vedeţi ce apare în fiecare zi pe postul de casă al domnului Victor Ponta, cred că nu mai este niciun dubiu. Totuşi am mers mai departe. Nu putem face pe proştii pentru că nu suntem”, a explicat preşedintele PNL.

Antonescu a vorbit despre acest război pe care domnul Ponta îl poartă cu el prin intermediul acestui post de televiziune ”pentru că totuşi la un moment dat trebuie să vorbim despre anumite lucruri când nu mai suportăm o doză de ipocrizie prea ridicată. Da, eu am făcut alianţă cu PSD, nu cu alte instituţii, cu domnul Ponta, nu cu domnul Ghiţă, unul din marii beneficiari ai regimului Băsescu şi vreau în continuare să lucrez pentru România împreună cu domnul Ponta şi cu PSD".

Antonescu a susţinut că PNL şi cu el şi-au îndeplinit toate angajamentele luate şi a susţinut cât s-a putut de mult poziţia premierului şi în acest sens episodul Roşia Montană nu reprezintă o excepţie pentru că ”nu am avut o înţelegere în programul de guvernare, pentru că nu am avut o decizie în cadrul USL. Pur si simplu, hotărârea pe care am luat-o noi liberalii de a respinge acest proiect nu afectează cu nimic toate regulile din acest protocol”.

”În acest episod Roşia Montană, eu nu am făcut niciun atac. Am anunţat că PNL votează împotriva proiectului de exploatare de la Roşia Montană. Întâmplător, exact ce anunţase şi premierul înainte ca va face ca deputat. Din acel moment, s-au dezlănţuit toate atacurile din partea cealaltă, domnul Sârbu, domnul Rus, doamna Olguţa Vasilescu, alţi domni şi doamne şi la această sumă de artificii eu am răspuns foarte clar: PSD doreşte să-şi respecte angajamentele şi să facem împreună până la urmă ce avem de făcut pentru România, bine, bine, nu, nu. Dar că cineva îşi va imagina în PSD că Antonescu o să tacă aşa că la Partidul Comunist sau o să meargă pe brânci ca să iasă preşedinte susţinut de PSD, se înşală amarnic. Acest lucru îl ştiu şi domnul Ponta, şi toţi oamenii din PSD. După cum îl ştiu şi cei din PNL”, a declarat liderul PNL.

Cât despre ironiile referitor la poziţia premierului faţă de Roşia Montană, Antonescu a explicat: "Nu îmi poate interzice Ponta sau altcineva să fiu ironic"

”În PNL nu a fost interzisă niciodată ironia. Dacă eu aş înţelege prin activitatea politică interdicţia de a fi ironic, m-aş lăsa de politică. Nu îmi poate interzice domnul Ponta sau altcineva să fiu ironic. Nu ştiu cum reglementează domniile lor regimul ironiei în PSD, le respect regulile, dar nu sunt în PSD”.

Întrebat dacă în situaţia în care USL se va rupe Victor Ponta ar trebui să-şi dea demisia, ţinând cont că a ajuns în această funcţie şi datorită susţinerii PNL şi PC, Antonescu a declarat: ”Sigur că da. Dar eu nu am nicio intenţie să rup această alianţă, ţin foarte mult la o construcţie politică tot ce aveam din punct de vedere politic, al imaginii, din punct de vedere sufletesc şi nu pun această problemă şi nu vreau să examinez această chestiune”.

Crin Antonescu susţine că trebuie să continue colaborarea cu premierul: ”Colaborare trebuie să existe şi de aceea am folosit sintagma colegi de serviciu, de serviciu public în care avem obligaţia amândoi să trecem peste sentimente, frustrări, inapetenţă pentru ironie. Nu este o chestiune între noi doi sau două partide, ci între noi şi cetăţenii care ne-au votat. Eu sunt absolut dispus să mergem mai departe, să facem tot ce putem pentru oamenii respectivi”.

Totuşi, Antonescu a criticat faptul că USL nu a reuşit să-şi îndeplinească menirea pentru care a apărut în anumite privinţe ”şi nu vreau să dezvolt cine din USL a făcut imposibilă îndeplinirea angajamentelor în această privinţă”, făcând referire la ”pactul de coabitare, nu la o foaie de hârtie, ci la toate efectele lui”. ”Unii cred că miniştrii PNL sunt angajaţii lui Ponta la Guvern”, a declarat acesta.

”Noi liberalii am făcut eforturi să trecem peste şi am trecut. Şi am ajuns până aici şi facem în continuare toate eforturile să mergem mai departe, dar asta din obligaţie pentru cetăţeni, pentru cuvântul şi pentru obrazul nostru. Nu aşa cum cred unii de teamă că ne dă domnul Ponta afară din Guvern, că nu suntem angajaţii domnului Ponta la guvern. Unii angajaţi ai domnului Ghiţă aşa cred că sunt miniştrii liberali, angajaţii domnului Ponta. Nu”, a explicat Antonescu.

Despre declaraţiile lui Ponta potrivit cărora şi preşedintele PNL s-a răzgândit în ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană, Antonescu a explicat: ”Nu este adevărat, nu am ce comenta mai mult. Nu eu am făcut în timpul campaniei electorale tămbălău ecologist împotriva acestui proiect, dar am spus şi îmi ţin cuvântul că nu putem înghiţi pe nemestecate scenariile Gold Corporation. Că noi trebuie să lucrăm pentru această ţară, chiar dacă lucrăm în parteneriat cu o mare companie din afară, dar trebuie să lucrăm pentru această ţară, nu pentru acea companie”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne