Ursula von der Leyen, la Chişinău: Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană

Ursula von der Leyen şi Maia Sandu, Chişinău (presedinte.md)
Maria Maevschi
10.10.2024

Pentru Republica Moldova, Uniunea Europeană nu este doar un partener economic important, ci o adevărată familie a păcii şi securităţii, a punctat preşedinta Maia Sandu în cadrul conferinţei de presă organizată după întrevederea cu şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen care se află într-o vizită de lucru la Chişinău.

Vizita preşedintei Comisiei Europene la Chişinău, la doar câteva luni după ce a preluat cel de-al doilea mandat la conducerea Comisiei, este un mesaj clar că Republica Moldova este puternic susţinută de Uniunea Europeană, a mai menţionat lidera de la Chişinău.

„Vizita dumneavoastră are loc într-un moment crucial pentru ţara noastră. Pentru noi, Uniunea Europeană nu este doar un partener economic important, ci o adevărată familie a păcii şi securităţii, iar noi lucrăm neobosit pentru a face parte din această familie. Apropierea de UE înseamnă beneficii concrete pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Sprijinul UE, prin eliminarea temporară a taxelor vamale pentru 7 produse agricole din Moldova, ne-a permis să devenim, anul trecut, principalul exportator de prune în piaţa Uniunii Europene. De fapt, peste 65% din produsele moldoveneşti ajung astăzi în Europa, demonstrând clar unde este interesul economic al ţării noastre”, a declarat preşedinta Sandu.

Pe fundalul incertitudinilor regionale, cauzate de războiul devastator purtat de Rusia împotriva Ucrainei, care afectează şi securitatea Republicii Moldova, Uniunea Europeană a fost şi este alături de Moldova, ajutând-o să devină mai puternică, mai rezistentă, inclusiv prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, Misiunii de Parteneriat şi a Mecanismului de Protecţie Civilă, a adăugat şefa statului.

„Sprijinul Uniunii Europene în aceşti ani deloc uşori a demonstrat – şi continua să demonstreze – că solidaritatea este fundamentul pe care s-a construit şi funcţionează Uniunea Europeană.

Cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de etnie, limba vorbită sau viziunea politică, îşi doresc o viaţă în siguranţă, într-un stat paşnic şi liber. Tocmai de aceea, vrem să fim parte a UE, pentru că Uniunea Europeană reprezintă, în primul rând, o familie a păcii şi unităţii, unde ţările membre sunt tratate cu respect”, a subliniat Maia Sandu.

Totodată, şefa statului a ţinut să-i mulţumească preşedintei Comisiei Europene „pentru acest nou ajutor consistent, simbolic denumit - Planul de Creştere Economică, care este nu doar un program de investiţii, dar este şi un simbol al încrederii Uniunii Europene în potenţialul nostru de transformare şi de dezvoltare”.

Potrivit liderei de la Chişinău, acest Plan de Creştere va ajuta autorităţile de la Chişinău să construiască o economie puternică, care să ofere locuri de muncă bine plătite acasă şi să permită dezvoltarea localităţilor şi ţării.

Subliniind că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, preşedinta Comisiei Europene a anunţat un pachet de sprijin financiar pentru Moldova în valoare de 1,8 miliarde de euro pentru următorii trei ani.

Asistenţa va fi investită în domenii care să asigure creştere economică, în construcţia de spitale şi drumuri, facilitarea accesului pe piaţa unică şi sprijin în realizarea reformelor, a precizat şefa Comisiei Europene în declaraţiile de presă susţinute alături de preşedinta Sandu.

Investiţii în şcoli, spitale, dezvoltarea infrastructurii şi interconectării energetice cu România şi Uniunea Europeană, facilităţi de acces la piaţa unică europeană, precum şi suport în realizarea reformelor sunt elemente esenţiale ale planului anunţat de Ursula von der Leyen.

„Vom investi 1,8 miliarde de euro în economia voastră în următorii trei ani şi vom concentra aceste investiţii pe domenii care vor genera creştere economică şi servicii publice. Vom renova şcoli, vom construi două noi spitale în Bălţi şi Cahul.

Vom investi în mai bune conexiuni în ţară dar şi cu vecinii, cum ar fi construcţia autostrăzii Iaşi-Chişinău-Odessa, vom construi poduri peste râul Prut. Vom investi de asemenea în interconectare energetică cu Uniunea Europeană”, a specificat Ursula von der Leyen.

În contextul alegerilor prezidenţiale şi a referendumului pro-UE care urmează să aibă loc la 20 octombrie curent, oficialul european a încurajat cetăţenii să meargă la vot şi să decidă soarta ţării. „Voi, moldovenii, sunteţi cei care decideţi ce să faceţi cu ţara dvs., este alegerea suverană a voastră. Nimeni nu poate interveni în această alegere.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor