Urmăriri penale în cazul deratizărilor. Tarifele crescute, contra mită

La scurtă vreme după izbucnirea scandalul APA NOVA, DNA ia "la bani mărunţi" contractele pe bani mari pentru dezinsecţie şi deratizare, încredinţate de mai multe primarii firmei Coral Impex.
Mită
Mită (Epoch Times România)
Loredana Diacu
08.10.2015

La o zi după valul de percheziţii vizând contractele încheiate între firma Coral Impex şi mai multe administraţiile locale, DNA anunţă începerea urmăririi penale faţă de două funcţionare la primăria din Cluj, acuzate de luare de mită în formă continuată.

Potrivit unui comunicat DNA, urmărire penală a fost dispusă în cadrul unei cauze complexă din care a rezultat că, în perioada 2013 – 2015, persoane reprezentând SC Coral Impex SRL Ploieşti, ar fi oferit diferite sume de bani şi bunuri cu titlu de mită unor funcţionari din cadrul instituţiilor publice situate pe raza mai multor judeţe, cu care societatea respectivă derula relaţii contractuale de prestări de servicii (dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare).

Din investigaţiile DNA a rezutat că, în mod curent, sumele de bani şi foloasele necuvenite erau remise pentru a-i determina pe funcţionarii cu atribuţii de control şi decizie să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu sau să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intră în sfera atribuţiilor acestora, cum ar fi: aprobarea creşterii tarifelor pentru serviciile prestate de către societatea comercială menţionată, includerea de noi suprafeţe pentru realizarea deratizării şi dezinsecţiilor prin încheierea de acte adiţionale la contractele deja existente, prelungirea contractelor anterior încheiate, fără verificarea legalităţii, avizarea nejustificată a statelor de plăţi (chiar şi în cazul în care serviciile atribuite în acte nu au fost prestate deloc ori au fost prestate parţial, ori în condiţii de calitate inferioară) şi aprobarea preferenţială a decontării facturilor emise de societatea menţionată.

Procurorii DNA precizează că în acest moment, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă Magurean Adriana-Lucia şi Capota Marina şef, respectiv consilier la Serviciul Tehnic Reparaţii Imobile, Monitorizare Servicii Comunitare de Utilităţi Publice din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, în formă continuată.

De asemenea, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă Constantin Doru Prunoiu, angajat al SC Coral Impex SRL Ploieşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, la data de 08 octombrie 2014, cu ocazia sărbătorilor de Paşte şi Crăciun ale aceluiaşi an, precum şi la 11 martie 2015, Măgurean , în calitate de şef Serviciu Tehnic Reparaţii Imobile, Monitorizare, Servicii Comunitare de Utilităţi Publice în cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, a primit, cu titlu de mită, de la un reprezentant al SC Coral Impex SRL Ploieşti, atât pentru ea cât şi pentru o rudă a acesteia, diverse produse, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi anume certificarea pentru conformitate a documentaţiei depusă de firma respectivă, în vederea aprobării plăţilor pentru serviciile prestate.

De asemenea, în perioada 2012 – 2015, inculpata Capota Mariana, în calitate de consilier la Serviciul Tehnic Reparaţii Imobile, Monitorizare Servicii Comunitare de Utilităţi Publice – Primăria Cluj-Napoca, a primit în mod repetat, de la reprezentanţi ai SC Coral Impex SRL Ploieşti, mai multe sume de bani în cuantum de 8.600 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu respectiv verificarea şi întocmirea documentaţiei pentru plata referitoare la serviciile DDD (Dezinfecţie, Dezinsecţie, Deratizare) prestate de firma respectivă.

În perioada 2012 – 2015, suspectul Prunoiu Constantin Dorin, în calitate de angajat al SC Coral Impex SRL Ploieşti, a remis lunar, cu titlu de mită, unor funcţionari cu atribuţii de control din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, suma de câte 500 lei şi produse alimentare, pentru ca aceştia să nu îşi îndeplinească obligaţiile de serviciu şi anume să nu inspecteze activităţile de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie, realizate de către angajaţii firmei respective, pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Coral Impex , firma cu sediul în Ploieşti, este deţinută de Alexandru Badea. Potrivit publicaţiei actualdecluj.ro, Coral Impex este cea mai longevivă firmă „abonată” la banii primăriei pe partea de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare a domeniului public, încasând, în 9 ani, peste 15 milioane de euro de la bugetul local. Politicienii clujeni au contestat pomparea banului public către societate, mai ales că din iulie 2011, sumele se plătesc pe prelungire de contract fără licitaţie.

"Conform sursei citate, în 2006, primăria a concesionat societăţii Coral Impex prin licitaţie serviciul de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie a municipiului, la o redevenţă de 5.000 de euro pe an, pe o perioadă de cinci ani. Contractul cu Coral urma sa expire în 2011, însă administraţia locală în mandatul fostului primar Sorin Apostu, condamnat pentru fapte de corupţie, s-a grăbit să-l prelungească în 2010 cu încă 7,7 ani cu o motivaţie de domeniul fantasticului, după cum atrăgea atenţia opoziţia din Consiliul Local (CL) de la acea vreme. Şi anume că operatorul ar fi făcut o serie de investiţii şi ar fi achiziţionat utilaje pentru a face faţă cerinţelor primăriei, dar nu a reuşit să le amortizeze pe parcursul celor patru ani de contract deja scurşi la momentul 2010.",scrie sursa citată.

La rândul său, Hotnews arată că anul trecut firma, abonată la bani cu statul, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri netă de 25.418.658 lei şi un profit brut de 6.598.920. În 2013, compania a înregistrat cel mai mare profit din ultimii 5 ani cel puţin, înregistrând un profit brut de peste 9,4 milioane de lei.

Tot hotnews atrage atenţia că primele informaţii despre implicarea lui Badea în cazuri suspecte de corupţie apar încă din 2014, când evz.ro, scria: "în cursul lunii martie 2014, procurorii DNA au aflat de la principalul martor al acuzării din Dosarul Uioreanu, Razvan Pop, că patronul firmei Coral Impex SRL din Ploieşti, Alexandru Badea, i-a dat preşedintelui CJ Cluj, o şpagă de 70.600 lei, pentru a aproba efectuarea unei plăţi în valoare de 130.000 de lei pentru serviciile de deratizare făcute de societate la şcolile din judeţul Cluj." Potrivit EVZ, de la acest caz s-a ajuns la următoarele. "Aşa s-a descoperit faptul, susţine DNA, ca patronul de la Coral Impex SRL i-ar fi avut pe statul de plată al spăgilor şi pe primarul din Zalău, Radu Capalnasiu şi pe viceprimarul din Târgu Mureş, Sergiu Maior."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor