UPDATE - Ziua judecăţii pentru Relu Fenechiu - 5 ani cu executare

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat vineri de magistraţii Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", în care acesta este acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, PNL. (Epoch Times România)
Epoch Times România
12.07.2013

UPDATE - Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat vineri de magistraţii Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", în care acesta este acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Fratele său, Lucian Fenechiu a fost de asemenea condmanat la 5 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea aceleaşi infracţiuni.

Relu Fenechiu a fost revocat din funcţie de ministru în urma acestei condamnări. Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de revocare.

Premierul Victor Ponta şi preşedintele PNL Crin Antonescu au declarat, în repetate rânduri, că, dacă în cazul în care va fi condamnat, Relu Fenechiu va fi revocat din funcţia de ministru al Transporturilor.

***

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, va afla vineri decizia magistraţilor Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie în dosarul "Transformatorul", în care este acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), au cerut pentru toţi inculpaţii din dosar, inclusiv Relu Fenechiu, o pedeapsă de 15 ani cu executare.

Miza este una foarte mare, dacă va fi găsit vinovat, Relu Fenechiu va fi destituit din funcţia de ministru.

Demnitarul a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată (39 de acte materiale) şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată (7 acte materiale), dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Conform procurorilor, prin firmele sale, SC La Rocca SRL şi Fene Grup SA, Relu Fenechiu ar fi cumpărat cu 20 de miliarde de lei vechi zeci de transformatoare, pe care le-ar fi revândut societăţii Electrica Moldova la suprapreţ, cauzând astfel statului un prejudiciu total de 7.529.594,1 lei.

Premierul Victor Ponta, a declarat că nu exclude posibilitatea de a prelua interimar conducerea Ministerului Transporturilor, în cazul în care Fenechiu va fi condamnat de magistraţi. Atât premierul, cât şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, au declarat în mai multe rânduri că speră ca Relu Fenechiu să fie declarat nevinovat.

În iunie 2012, Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul cunoscut cu numele de "Transformatorul", unde a fost acuzat că prin intermediul firmelor sale a vândut transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

În acest dosar sunt judecaţi şi fratele demnitarului, Lucian Fenechiu, acţionar sau administrator la aceleaşi firme şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la SC Euro Plus SRL Iaşi şi acţionar al SC Fene Grup SA, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

"Prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, respectiv realizarea de tranzacţii fără proceduri de achiziţie publică sau prin «trucarea» unor proceduri de achiziţie publică, intervenţii pentru a plăti cu prioritate firmele din grupul «FENE», acceptarea livrării de produse vechi, uzate, ce au rămas pe stoc, achiziţiile fiind făcute fără nicio justificare economică, inutile, cei trei foşti directori ai SISEE Moldova au favorizat firmele menţionate", au declarat procurorii DNA.

Conform procurorilor, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei şi reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor