UPDATE. "Spune Nu islamizării României" - Protest în Piaţa Universităţii

Revoltaţi că autorităţile au cedat în faţa UE, acceptând cote obligatorii de refugiaţi, opozanţii primirii acestora anunţă un protest împotriva "islamizării" ţării.
Europa asediată de refugiaţi
Europa asediată de refugiaţi (Dimitar Dilkoff / AFP / Getty Images)

UPDATE ora 19:22. Cele câteva zeci de persoane venite în Piaţa Universităţii s-au retras lângă Teatrul Naţional după ce jadarmii au legitimat, vigilent, o personă care suflase într-o goarnă.

***

UPDATE ora 17:45. Deşi în Piaţa Universităţii s-au stâns câteva zeci de persoane, nimeni nu protestează, nu se scandează nimic, nu se vede nicio lozincă, pe motiv că protestul nu a fost autorizat iar participaţii nu doresc să îşi ia amenzi.

"Acest fenomen al aşa-zişilor refugiaţi sau imigranţi este, de fapt, o invazie programată de mult timp în urma căreia se urmăreşte distrugerea identităţii naţionale, o islamizare treptată a ţării, a ţărilor vecine, a Europei. În alte ţări oamenii au ieşit deja în stradă, dar la noi... Probabil pentru noi e confortabil, ca români, pentru că noi nu am avut de foarte mult conflicte interetnice sau interreligioase adevărate pe acest pământ. Am stat în pace, în sărăcia noastră, am stat în linişte. Dacă am fi discutat cu cei care de ani de zile au avut conflicte în ţara lor, poate alta era atitudinea astăzi.", a declarat o participantă la protest.

"Ma gândeam azi, nu ştiu dacă este nepăsare, dacă este ignoranţă, dacă este resemnare, după atâţia ani de criză, de promisiuni din partea tuturor, şi a Guvernului şi a Bisericii, oamenii cred că sunt deja scârbiţi, resemnaţi, tot ce s-a votat s-a votat pe vot negativ, e tristă situaţia că nu mai putem fi coezivi şi că nu avem o conştiinţă naţională în primul rând.", a mai adăugat participanta, o doamnă purtând o bluză cusută cu motive naţionale.

* * *

UPDATE ora 17:20. În Piaţa Universităţii s-au strans deocamdată mai puţin de 20 de persoane. În schimb, în jurul Fântânii şi lângă Teatrul Naţional sunt comasaţi numeroşi jandarmi.

Întrebaţi înainte să se strângă oamenii unde va avea loc protestul, unul dintre jandarmi a spus: "Nu va avea loc niciun protest, vă spun eu."

De asemenea, reporterul Epoch Times a fost înştiinţat de jandarmi că protestul nu este autorizat, ceea ce înseamnă că manifestanţii se pot aştepta la amenzi.

* * *

În jur de 1000 de persoane şi-au confirmat prezenţa, pe Facebook, la un protest împotriva primirii de refugiaţi. Intitulat "Spune NU islamizării României", protestul se va desfăşura sâmbătă, începând cu ora 17, în Piaţa Universităţii din Capitală.

Evenimentul este organizat pe fundalul aprinselor controverse legate de iminenta venire în România a câtorva mii de imigranţi, după ce conducătorii ţării au eşuat în demersul de a refuza cotele obligatorii de refugiaţi impuse de UE.

"NU VREM SA FIM SCLAVI IN PROPRIA ŢARĂ. Ne-am săturat să fim călcaţi în picioare!", scriu organizatorii, pe Facebook, îndemnându-i pe români să se opună "islamizării" ţării.

"De ce nu ieşim în stradă să cerem conducătorilor să atace la Curtea Europeană de Justiţie, decizia cotelor obligatorii? De ce stăm ca ţaţa Floarea şi privim printre uluci?", adaugă o persoană invitată la protest.

"Voi veni la miting nu din xenofobie sau anti-islamism ci din dorinţa de a arăta liderilor politici români şi europeni că cetăţenii UE nu au fost consultaţi şi nu sunt de acord cu colonizarea unor populaţii întregi, cu valori şi culturi opuse celor europene, deci ne-integrabili - pe teritorii naţionale europene.", scrie un alt participant.

Reamintim că problema refugiaţilor, veniţi în valuri spre UE din ţări răvăşite de războaie şi sărăcie a scindat opinia publică, divergenţele de opinie între pro-refugiaţi şi anti-refugiaţi ascuţindu-se odată cu impunerea cotelor obligatorii de imigranţi, pe care România a eşuat să le refuze, în pofida asigurărilor preşedintelui Iohannis.

În timp ce militanţii pro-refugiaţi pun accentul pe compasiunea datorată unor oameni care, teoretic, nu mai au nimic şi pribegesc pe drumuri însoţiţi de neveste şi copii nevinovaţi, opozanţii aducerii refugiaţilor în România avertizează că aceştia sunt imposibil de asimilat, că religia acestora este una a jihadului şi că printre miile de imigranţi se pot ascunde cu uşurinţă terorişti, capabili de distrugeri şi ravagii.

România ar urma să primească, în baza deciziei luate la Consiliul JAI, în cadrul căruia s-a aprobat relocarea a 120.000 de refugiaţi către statele membre ale Uniunii Europene, un număr de 4.837 de refugiaţi.