Uniunea Europeană, în preferinţele agenţilor economici din regiunea transnistreană. Rusia lăsată pe dinafară

Export în UE (ansa.gov.md)
Maria Maevschi
24.07.2024

Datorită eforturilor constante ale autorităţilor constituţionale de la Chişinău de a integra treptat activitatea agenţilor economici din regiunea transnistreană a Republicii Moldova în cadrul legal naţional, în primul semestru al anului 2024 s-a înregistrat din nou o creştere a tranzacţiilor de import-export cu statele membre ale Uniunii Europene.

În context, în primul semestru al anului 2024, exportul agenţilor economici din regiunea transnistreană către ţările europene a constituit peste 80 la sută, o nouă cifră-record de la semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova. În anul 2023 această cifră a fost de peste 70 la sută.

La fel, în aceiaşi perioadă de referinţă, autorităţile moldovene au constatat o menţinere a relaţiilor comerciale de import cu Uniunea Europeană, aceasta reflectând indicatorul de 53 la sută, menţionează Biroul Politici de Reintegrare de la Chişinău.

Aceste cifre reflectă o orientare economică fermă către Vest, care este un obiectiv strategic al Republicii Moldova pentru a contracara tendinţele secesioniste ale Tiraspolului şi pentru a diminua legăturile cu Federaţia Rusă.

Principalele destinaţii europene, alese de agenţii economici din regiunea transnistreană, în mod tradiţional, au rămas: România, Polonia, Cehia, Italia, Bulgaria, Germania, Slovacia, Franţa, Letonia, Austria, etc.

Suspendarea activităţii tuturor punctelor de trecere de pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene urmare a războiului dus de Rusia în Ucraina, au determinat schimbarea lanţurilor logistice şi o reorientare semnificativă a activităţii comerciale din regiune către pieţele din Uniunea Europeană (UE). Aceasta a dus şi la întărirea legăturilor comerciale interne cu malul drept al Nistrului, consolidând conexiunea economică şi logistică între cele două maluri.

Menţionăm că anterior, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat în mai multe rânduri că îşi doreşte ca regiunea din stânga Nistrului să se reintegreze la Republica Moldova până la aderarea la Uniunea europeană în 2030, aspectul economic fiind unul important în apropierea celor două maluri.

În ultimii ani, Moscova a recurs la o serie de acţiuni hibride precum şantaj energetic, presiuni economice, campanii de dezinformare, atacuri cibernetice, interferenţe electorale şi chiar încercări de a da jos guvernarea, a adăugat preşedinta Maia Sandu.

De menţionat este faptul că Federaţia Rusă foloseşte în atacurile sale asupra Republicii Moldova îndeosebi legăturile sale cu aşa-numitele autorităţi din Transnistria unde până în prezent se află atât militari ruşi, precum şi muniţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor