Uniunea Europeană amână introducerea noilor controale biometrice de călătorie

(Getty Images)
Redacţia
14.10.2024

Uniunea Europeană a amânat introducerea unui nou sistem biometric de control al intrării pentru cetăţenii din afara UE. Acesta urma să fie introdus pe 10 noiembrie dar, potrivit Reuters, Germania, Franţa şi Ţările de Jos au declarat că sistemele informatice de la frontiere nu sunt încă pregătite.

„Data de 10 noiembrie nu mai este în discuţie”, a declarat reporterilor comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson. Ea a afirmat că nu există un nou calendar, dar că se analizează posibilitatea unei introduceri etapizate.

Sistemul de intrare/ieşire (EES) ar trebui să creeze o înregistrare digitală care să lege un document de călătorie de citirile biometrice care confirmă identitatea unei persoane, eliminând necesitatea ştampilării manuale a paşapoartelor la frontiera externă a UE.

Cetăţenii din afara UE care ajung în spaţiul Schengen de liberă circulaţie ar trebui să îşi înregistreze amprentele digitale, să furnizeze o scanare facială şi să răspundă la întrebări privind şederea lor.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne a declarat că cele trei ţări, care reprezintă 40% din traficul de pasageri afectat, nu sunt pregătite să pună în aplicare EES deoarece „stabilitatea şi funcţionalitatea necesare sistemului central EES, care urmează să fie asigurate de agenţia UE EU-Lisa, nu sunt încă realizate”.

EU-Lisa este agenţia responsabilă cu punerea în aplicare a sistemelor informatice la scară largă în cadrul UE.

Ministerul francez de Interne a declarat că, deşi Franţa este convinsă de utilitatea sistemului EES, introducerea acestuia trebuie pregătită corespunzător.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor