Raport Stratfor: În scurt timp România va arăta ca la 1 decembrie 1918, iar Rusia va pierde statutul de imperiu

În urma unei analize făcute de cei de la Stratfor, România şi Basarabia ar putea face Marea Unire de care să se bucure în sfârşit, iar Rusia s-ar putea destrăma prin 2025.
Harta României Mari pentru anul 2018
Harta României Mari pentru anul 2018 (facebook.com / tineriiMD)

Think tank-ul american Stratfor a publicat o analiză a felului în care decurg lucrurile între România şi Basarabia, iar rezultatul ar putea fi îmbucurător pentru cei ce se luptă să reunească cele două maluri ale Prutui. Potrivit celor de la Stratfor, există probabilitatea ca în scurt timp România să arate din nou ca la 1 decembrie 1918.

Mai mult, unii specialişti sunt de părere că în următorii zece ani ar putea avea loc schimbări importante în peisajul geopolitic şi economic, adăugând că războaiele, declinul economic şi schimbările de putere vor face ca statele considerate acum importante să intre într-un con de umbră, România recuperând astfel teritoriile controlate acum de ruşi, transmite stiripesurse.ro.

Dorinţa tot mai agresivă a Kremlinului de a readuce la un loc toate statele foste URSS va nelinişti, potrivit raportului, ţările din imediata apropiere cum ar fi România, Polonia, Ungaria. Se presupune că acestea vor profita chiar de destrămarea de care se prevede că va suferi Rusia până în anul 2025, datorată costurilor imense cu înarmarea, a petrolului în scădere şi presiunilor interne.

Astfel, în loc de marele Imperiu Euroasiatic visat de Moscova, Istoria s-ar putea să creeze mai multe regiuni semi-autonome.

În opinia experţilor Stratfor, Uniunea Europeană va suferi, de asemenea, schimbări după criza refugiaţilor urmată de criza economică. Pentru liderii europeni, o problemă în plus va apare după ce populaţia va insista ca tot mai multe decizii să fie luate la nivel naţional, nu comunitar. Astfel, blocul comunitar va rezista numai datorită unor tratate bilaterale sau multilaterale izolate, chiar dacă în interior vor apare diverse tabere oponente.

Cei de la Stratfor sunt de părere că în poziţia de lider economic, politic şi militar mondial vor rămâne Statele Unite ale Americii.