Un expert parlamentar arestat, doi candidaţi deputaţi retraşi în urma avertismentelor serviciilor de securitate şi o săptămână de zvonuri îngrijorătoare despre spioni pe coridoarele puterii britanice, cum nu s-a mai întâmplat de la Războiul Rece încoace, aceasta este atmosfera pe scena politică de la cel mai înalt nivel în Marea Britanie, potrivit NBC News.
Numai că de data aceasta furia are legătură cu China, al cărei presupus spionaj pentru a influenţa guvernele şi a viza disidenţii din străinătate capătă o atenţie şi o critică din ce în ce mai mari în Occident.
Dezvăluirile care zguduie Westminster urmează acuzaţiilor de spionaj chinez din Canada, Australia şi din alte zone, ridicând întrebări cu privire la aliaţii Americii şi la echilibristica pe care aceştia încearcă să o păstreze între curtarea şi cenzurarea Chinei.
"Am fost în mod clar îngrijorat de poziţia Guvernului britanic în ceea ce priveşte China şi de hotărârea acesteia de a submina naţiunile occidentale", a declarat Iain Duncan Smith, actual deputat şi fost lider al Partidului Conservator între 2001 şi 2003.
Oficialul consideră că "potenţiala celulă de spionaj care operează în Westminster şi în jurul acestuia" - după cum a spus el - este un simptom al unei stări de rău mai largi: ţările occidentale sunt prea blânde cu Beijingul de teamă să nu-şi afecteze propriile economii.
Dezbaterea despre China, care mocneşte de ani de zile în Marea Britanie, a explodat la sfârşitul săptămânii trecute, când ziarul The Times a relatat că un expert parlamentar axat pe China care lucra cu parlamentarii conservatori aflaţi la putere a fost arestat în martie, fiind suspectat de spionaj pentru Beijing.
Poliţia Metropolitană din Londra a menţionat într-un comunicat că doi bărbaţi au fost arestaţi în temeiul Secţiunii 1 din Official Secrets Act, legislaţie referitoare la spionaj şi la colectarea de informaţii "utile unui inamic".
Aşa cum este normal în acest stadiu al oricărei anchete în Regatul Unit, poliţia nu a dat numele niciuneia dintre persoane şi nici nu a furnizat vreo dovadă, spunând doar că un suspect în vârstă de puţin peste de 20 de ani a fost arestat în Edinburgh, Scoţia, iar celălalt, în vârstă de 30 de ani, a fost arestat în Oxfordshire, Anglia. Niciunul dintre ei nu a fost inculpat.
The Times şi alte publicaţii au dat numele expertului, cel mai tânăr dintre cei doi suspecţi, iar activitatea sa parlamentară a fost discutată în Camera Comunelor şi menţionată în propria declaraţie.
"Sunt complet nevinovat", a declarat bărbatul prin intermediul avocaţilor, care nu l-au numit. El a criticat "reportajele extravagante" şi a spus că spionajul "ar fi împotriva a tot ceea ce reprezint", deoarece şi-a petrecut cariera "încercând să îi educe pe alţii cu privire la provocarea şi ameninţările prezentate de Partidul Comunist Chinez".
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a calificat acuzaţia drept "complet nefondată", luni, în cadrul unei conferinţe de presă.
"Îndemnăm Marea Britanie să nu mai răspândească dezinformări şi să înceteze manipularea politică şi calomniile rău intenţionate împotriva Chinei", a afirmat Ning, dar comentariile sale nu au reuşit să calmeze prea mult alarma în Marea Britanie.
La câteva zile după ce au fost dezvăluite arestările, The Times a relatat că Agenţia internă de informaţii a Marii Britanii (MI5) a avertizat Partidul Conservator că doi dintre potenţialii săi candidaţi pentru Parlament ar putea fi spioni chinezi, determinând partidul să le blocheze candidatura.
Noul ministru al Sănătăţii, Maria Caulfield, a declarat miercuri la Times Radio că partidul a fost într-adevăr avertizat, adăugând că "s-au luat măsuri rapide".
Rapoartele sunt foarte îngrijorătoare pentru oameni precum Finn Lau, important activist pro-democraţie din Hong Kong care s-a mutat în Marea Britanie şi se implică în activităţi în instituţiile sale politice, în care spera că poate avea încredere.
În noiembrie, el s-a întâlnit cu expertul parlamentar care a fost arestat sub acuzaţia de spionaj, a menţionat Lau, adăugând că "Următoarea dată când i-am văzut chipul şi numele a fost acum trei zile în ziar. Am fost şocat".
Hong Kong a oferit o recompensă de 1 milion de dolari Hong Kong (128.000 de dolari) pentru informaţii care să conducă la arestarea lui Lau. De când a început să locuiască în Marea Britanie, a spus el, a fost deja agresat o dată. El consideră că incidentul a fost motivat politic, întrucât atacatorii nu au spus nimic şi nu au încercat să îl jefuiască.
Iar ideea că China ar fi putut compromite întâlniri sensibile cu personal de încredere în Westminster şi în jurul acestuia "ne expune la hărţuire fizică şi răpire", a subliniat el.
În centrul acestei situaţii se află o enigmă care afectează toate ţările din Occident: cum să continuăm să facem comerţ cu China (dacă ne oprim, am risca cel mai probabil o calamitate economică reciprocă) şi, în acelaşi timp, să o tragem la răspundere în ceea ce priveşte drepturile omului, spionajul şi alte probleme.
Cei care doresc o poziţie mai dură au criticat Marea Britanie şi Europa pentru că sunt mai blânde cu Beijingul decât Washingtonul, acuzându-le că favorizează legăturile economice în detrimentul securităţii naţionale şi al eticii.
Duncan Smith, pe care China l-a sancţionat în 2021 pentru că a vorbit împotriva presupuselor sale abuzuri în domeniul drepturilor omului, afirmă că este "aproape de râs" faptul că Marea Britanie nu va cataloga oficial China drept o "ameninţare" - chiar şi după dezvăluirile de săptămâna trecută -, numind-o în schimb o "provocare sistemică".
"Îngrijorarea mea este că Europa se află în urma Americii. Aceasta sugerează o dorinţă de a nu-i supăra pe chinezi", a adăugat el.
Un raport al unei comisii parlamentare britanice din iulie a declarat că lipsa unei strategii guvernamentale clare a permis Beijingului să pătrundă în "fiecare sector" al economiei britanice. Iar Smith este departe de a fi singurul membru al propriului partid al premierului Rishi Sunak care l-a criticat pe acesta pe tema respectivă după dezvăluirile de săptămâna trecută.
"Sunt extrem de conştient de ameninţarea deosebită la adresa modului nostru de viaţă deschis şi democratic", a declarat Sunak.
El a precizat că a ridicat problema în cadrul întâlnirilor cu oficialii chinezi la summitul G20 din India de la sfârşitul săptămânii trecute, calificând acţiunile Beijingului drept "complet inacceptabile".
Desigur, e un lucru ştiut că toate ţările mari spionează într-o anumită măsură. Luna trecută, Beijingul a declarat că a descoperit un cetăţean chinez care ar fi spionat pentru CIA în Italia şi că investighează un altul în Japonia. Luni, a publicat noi detalii despre un cetăţean american şi rezident permanent în Hong Kong care a fost condamnat la închisoare pe viaţă în luna mai pentru spionaj.
Neliniştea se manifestă în ambele sensuri, Ministerul Securităţii de Stat al Chinei, anterior secret, lansând o amplă şi evidentă campanie publicitară prin care îşi încurajează cetăţenii să ajute la eliminarea spionajului din toate mediile sociale.
Însă amploarea şi conţinutul presupuselor operaţiuni chinezeşti au alarmat guvernele şi experţii independenţi din Occident.