Un nou conflict între Băsescu şi Ponta: Cu ce personaj s-au comparat cei doi şi ce acuze şi-au adus, după summit-ul CE

Revenirea preşedintelui Băsescu de la summit-ul Consiliului European a fost o nouă ocazie pentru reluarea disputei cu premierul Ponta pe tema modului în care e reprezentată România în străinătate. Şeful statului a criticat modul în care unii politicieni spun un lucru în ţară şi altul în străinătate, aşa cum proceda Nicolae Ceauşescu, şi a făcut un apel la premierul Victor Ponta să fie cinstit în relaţia cu preşedintele.
Victor Ponta,declaraţii la Palatul Victoria (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
27.11.2012

Revenirea preşedintelui Băsescu de la summit-ul Consiliului European a fost o nouă ocazie pentru reluarea disputei cu premierul Ponta pe tema modului în care e reprezentată România în străinătate. Şeful statului a criticat modul în care unii politicieni spun un lucru în ţară şi altul în străinătate, aşa cum proceda Nicolae Ceauşescu, şi a făcut un apel la premierul Victor Ponta să fie cinstit în relaţia cu preşedintele.

"Totul are o limită în tratamentul pe care îl accept de la mincinoşi. Am văzut interviuri în care domnul prim-ministru vorbeşte de lecţia pe care a învăţat-o în această vară şi cum îşi doreşte el coabitarea. Vreau să îi spun că cei cărora le-a dat interviul au primit şi declaraţiile de aici, cu certitudine le-au primit. Nu poţi, pentru presa externă, pentru a-ţi crea imaginea că ai înţeles lecţia verii, să ai nevoie să spui că "vreau să coabitez, ştiu ce am de făcut cu preşedintele Băsescu" pentru că ai nevoie de această minciună, iar în ţară sa îl utilizezi pe Băsescu şi pe afişe, pe campanii virale pe Internet şi în declaraţii şi în minciuni cu privire la ce s-a întâmplat la Consiliul European", a declarat Băsescu.

Preşedintele l-a comparat pe Ponta cu Ceauşescu în ceea ce priveşte declaraţiile făcute în străinătate, care sunt diferite de cele din ţară.

"În această epocă nu poţi să spui una în ţară şi alta în străinătate. Doar Nicolae Ceauşescu a crezut că poate face asta. Îl invit pe Ponta să fie cinstit în relaţia cu preşedintele şi cu lumea internaţională. Dacă el crede că poate câştiga minţindu-i pe români, în orice caz nu îi poate minţi pe cei care privesc la România şi au interesul ca România să avanseze într-o direcţie democratică. De asemenea, fac un apel la liderii USL să înceteze atacurile la instituţiile statului. Nu spun că sunt instituţii perfecte, dar sunt instituţii care au misiunea lor şi mai ales când vine vorba de CSM discutăm despre atacuri la adresa altei puteri în stat", a afirmat şeful statului.

Ce susţine Ponta

În replică, premierul l-a acuzat pe Băsescu că "ne-a vândut pe toţi" pentru a-şi ţine scaunul şi că drumul european al României ar fi mult mai bun fără Traian Băsescu.

"Mi-a plăcut asta, cu "nu poţi să spui în străinătate altceva decât acasă", păi acasă e paraleu, când a venit de la Bruxelles, acolo era în genunchi. Era în genunchi, nu îndrăznea să deschidă gura, să spună ceva pentru România, pentru viitorul ţării noastre", a precizat Ponta, la Antena 3.

Premierul a apreciat că suma suplimentară de cinci miliarde de euro, anunţată de preşedinte ca fiind obţinută pentru plăţi în agricultură, era inclusă în Tratatul de aderare încă din 2007 şi l-a acuzat pe şeful statului că minte. Ponta nu a uitat să facă o referire şi la Ceauşescu, precizând că Băsescu este disperat şi pornit împotriva tuturor, ca preşedintele în 1989, deoarece oamenii vor vota USL.

"Băsescu este disperat şi pornit împotriva tuturor, ca Ceauşescu în 1989. Eu îmi doresc să iasă zilnic sau chiar de două ori pe zi şi să fie el însuşi, cu insulte şi ameninţări, pentru a aminti oamenilor ce înseamnă Băsescu", a declarat Ponta.

Cei doi au mai avut o dispută şi înainte de plecarea lui Băsescu la summit-ul Consiliului European, atunci când Ponta a cerut ca România să facă uz de dreptul de veto, dacă nu va obţine bugetul dorit de la UE. Preşedintele Băsescu nu a fost de acord să facă apel la această metodă, lucru cerut imperativ de Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor