Un miros puternic şi misterios a fost semnalat în regiuni din Rusia şi Finlanda

Helsinki. (Olivier Morin / AFP / Getty Images)
D.B.
02.04.2024

Un miros puternic şi misterios a fost semnalat în regiunea din jurul capitalei Finlandei, Helsinki, a anunţat duminică departamentul de urgenţă al oraşului, iar rapoarte privind mirosul au fost primite şi din unele zone ale Rusiei, a anunţat Independent.

Mirosul a fost simţit într-o zonă care se întinde pe o distanţă de cel puţin 60 km de-a lungul coastei sudice a Finlandei şi seamănă cu sulf sau cauciuc ars, a declarat departamentul.

"În Helsinki şi în Uusimaa, într-o măsură mai mare, a fost observat un miros puternic în aer, din când în când. Serviciul de urgenţă şi alte autorităţi investighează în prezent această chestiune.

Conform informaţiilor actuale din măsurătorilor Institutului meteorologic finlandez privind calitatea aerului, mirosul nu reprezintă un risc pentru sănătate. Autorităţile vor continua să investigheze problema în cooperare", a scris într-o postare pe X.

Mass-media rusă Fontanka a relatat, duminică, faptul că locuitorii din mai multe zone din Sankt Petersburg, oraşul rusesc cel mai apropiat de Finlanda, s-au plâns de un miros neplăcut, comparându-l cu cel de gaz, gunoi sau cauciuc ars.

"A ajuns pe insula Vasilievski. Miroase ca un amestec de gunoi, cauciuc ars şi arsură. M-am trezit din cauza mirosului la 7 dimineaţa , am închis toate ferestrele", a scris utilizatorul Daşa Nukolova, o localnică.

Altul a adăugat: "Da, nici la Primorskaia nu poţi respira, este un miros îngrozitor, ca de gaz. M-am trezit cu o durere de cap şi nu puteam respira", a scris utilizatorul Maşa Artamonova.

Potrivit autorităţilor locale citate de Fontanka, staţiile de monitorizare nu au înregistrat nimic peste nivelurile permise de poluare a aerului.

Un comitet de gestionare a mediului din Rusia a susţinut, de asemenea, că cele mai apropiate staţii de monitorizare a aerului atmosferic nu au înregistrat un exces de poluare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor