Un medic de familie anunţă că va refuza să îşi trateze pacienţii care nu se vaccinează. Ce argumente aduce

Vaccinare.
Vaccinare. (Lewis Whyld- WPA Pool / Getty Images)

Medicul de familie Cătălin Petrencic a anunţat că va renunţa la pacienţii săi care nu se vaccinează împotriva coronavirusului, argumentând că, din punct de vedere legal, "asiguraţii au obligaţia să respecte cu stricteţe tratamentul şi indicaţiile medicului".

"Cei mai mulţi vor să se vaccineze, dar am şi pacienţi care refuză vaccinarea. Pentru că se apropie etapa a doua de vaccinare şi pentru că am mulţi pacienţi cronici peste 65 de ani, am început pe cei care s-au prezentat la cabinet să-i întreb cum vor proceda, dacă se vor vaccina sau nu. Vineri am avut 19 persoane, 10 au spus da, 2 nu şi 7 că se mai gândesc. Astăzi am avut o discuţie mai aprinsă cu o pacientă cronică, cu mai multe boli, care mi-a spus clar că ea nu se vaccinează. De aici mi-a venit această idee, mi se pare anormal ca un pacient înscris la mine cu asemenea comorbidităţi să aibă asemenea reacţie. Până acum venea, lua reţeta, o consultam, urma indicaţiile şi acum spune nu la o întrebare, ştiind că eu m-am vaccinat în urmă cu o săptămână", a explicat medicul într-o intervenţie la Digi24.

Petrencic afirmă că s-a vaccinat şi a făcut acest lucru public pe Facebook tocmai pentru a arăta pacienţilor săi că are încredere deplină în acest vaccin, îndemnându-i astfel să îi urmeze exemplul.

„Oamenii trebuie să realizeze că nu ne jucăm, că situaţia este una dură şi nu există altă soluţie la momentul actual pentru a încerca să revenim la viaţa de dinainte”, a menţionat medicul la postul citat.

Ce prevede legea

Conform art 231, alin e), din Legea 95/2006, asiguraţii au obligaţia "să respecte cu stricteţe tratamentul şi indicaţiile medicului", acesta fiind argumentul legal invocat de medicul de familie Cătălin Petrencic pentru a refuza să mai trateze pacienţii care nu vor să se vaccineze.

"Este de neacceptat să continui colaborarea cu pacienţii care nu cred în recomandările pe care le fac. Persoanele care refuză vaccinarea, dreptul lor, fac dovadă că nu au încredere în mine, în ceea ce spun, în ceea ce le recomand să facă. În cei 33 de ani de practică am vaccinat mii de persoane, am făcut zeci de mii de inoculări şi nu am avut reacţii adverse decât foarte puţine şi minore. Cred în vaccinuri, chiar şi în cele nou apărute sau schimbate în aceşti ani. Vaccinarea a reprezentat pentru mine partea cea mai importantă a activităţii de prevenţie. În toţi aceşti ani am avut o singură persoană care a refuzat vaccinarea celui de-al doilea copil şi i-am cerut să-i ia fişa şi să se mute la alt medic. Ceea ce a şi făcut", a fost mesajul adresat pacienţilor de doctorul Cătălin Petrencic.