"Un cartel se destructurează cu ranga" - Ministrul Transporturilor, despre demolarea buticurilor din staţiile de metrou

Catalin Drula
Catalin Drula (Epoch Times România)

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Palatul Victoria, că un cartel "se destructurează cu ranga", referindu-se la momentul în care directorul Metrorex a acţionat cu o rangă pentru a deschide un chioşc ce urma să fie demolat, dintr-o staţie de metrou bucureştean.

„Legea este lege, şi unde e lege nu e tocmeală. Aşa cum am anunţat, Metrorex a început eliberarea acelor spaţii comerciale care ocupau domeniul public în mod ilegal. De altfel, Ministerul Transporturilor a trimis o notificare Metrorex pentru a-şi exercita obligaţiile care îi revin în calitate de concesionar al proprietăţii publice, toată infrastructura de metrou, staţiile de metrou sunt domeniu public, sunt proprietate publică. Este dată în concesiune pentru 49 de ani printr-un contract semnat între statul român şi Metrorex la începutul anilor 2000, iar concesionarului îi revine obligaţia de a ţine în bună ordine acest domeniu public", a precizat Drulă.

Totodată, ministrul a subliniat faptul că respectivele construcţii provizorii "cunoscute sub numele de spaţii comerciale sunt ilegale sub multiple aspecte".

"Cel mai important este că nu au autorizaţie de construire sau alt aviz emis de o autoritate a administraţiei. Apoi, nu au dreptul legal, comercial, de a ocupa acel domeniul public. A existat un contract nefericit, o asociere în participaţiune între metrou şi firma sindicatului, în care firma sindicatului era asociat principal, contract care a ajuns la termen din 2018. Deci de aproape 3 ani de zile acele spaţii sunt ocupate fără drept, şi firma sindicatului încasează bani pe domeniul public fără drept", a declarat oficialul.

Ministrul a ţinut să felicite "toate autorităţile care au fost implicate în acţiunea de astăzi".

"Mulţumesc Primăriei Sectorului 2 şi primarului Radu Mihaiu. Reamintesc că este domeniu public ocupat de construcţii fără acte. [...] Mulţumesc, de asemenea, directorului general al Metrorex, Ştefan Paraschiv, un om curajos, care şi-a asumat o misiune grea la Metrorex. Am văzut comentarii despre folosirea de către directorul general a unei răngi. Şi vreau să spun că da, un cartel se destructurează cu ranga, îl felicit pentru un act de asumare şi pentru un act de curaj", a subliniat Cătălin Drulă.

Ministrul a mai dezvăluit că angajaţii metroului au fost ameninţaţi, „în stil mafiot”, de liderii de sindicat prezenţi la demolarea chioşcurilor să nu se implice.

„Acţiunile de astăzi şi scandalul făcut de oamenii liderului de cartel Rădoi sunt o ultimă zvâcnire a mafiei. Toată lumea a putut să vadă astăzi că acea blocare a metroului bucureştean a fost o acţiune de tip cartel pentru păstrarea sursei puterii ilicite, talciocul subteran şi banii care s-au învârtit în jurul lui. Acea epocă s-a terminat. O epocă de tranziţie se încheie, o epocă a civilizaţiei şi a legalităţii începe”, a conchis ministrul Transporturilor.

Reamintim că evacuarea şi demolarea spaţiilor comerciale construite ilegal în staţiile de metrou a debutat miercuri cu un mare scandal, proprietarii chioşcurilor acuzând că sunt nedreptăţiţi şi că autorităţile nu ar fi avut baza legală pentru demersul lor, cu atât mai mult cu cât multe dintre magazine aveau încă marfa înăuntru. Incidentele s-au petrecut în staţia de metrou Ştefan cel Mare, informează Digi24.

Prezent la faţa locului, primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu a avut de înfruntat furia comercianţilor cărora le-a explicat că buticurile lor sunt amplasate ilegal, iar spaţiul respectiv este deţinut de stat şi aflat în administrarea Metrorex, nu a sindicatelor din metrou cu care aceştia au afirmat că au încheiat contract. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne