Un alpinist japonez de 80 de ani a început joi escaladarea Muntelui Everest

O imagine aeriană a Muntelui Everest (spate-centru), şi a umărului de  Vest al Everestului, la graniţa dintre Nepal şi Tibet.
O imagine aeriană a Muntelui Everest (spate-centru), şi a umărului de Vest al Everestului, la graniţa dintre Nepal şi Tibet. (Paula Bronstein / Getty Images)

Un alpinist japonez de 80 de ani a început joi escaladarea Muntelui Everest în încercarea de a deveni cel mai în vârstă om care atinge ''acoperişul lumii'', a anunţat biroul său din Tokyo, citat de AFP.

''Prevedem să atacăm vârful pe 24 mai'', a explicat Yuichiro Miura, într-un mesaj audio postat pe site-ul său de Internet de către susţinătorii săi la Tokyo.

Miura încearcă să recupereze titlul din Cartea Recordurilor pe care el îl obţinuse în 2003, după ce atinse, la 70 de ani, vârful de 8.848 de metri. Era vorba atunci de prima sa ascensiune a muntelui mitic.

Recordul său a fost însă doborât în 2007 de către un alt japonez, Katsusuke Yanagisawa, pe atunci în vârstă de 71 de ani, şi, din mai 2008, titlul îi aparţine unui nepalez, Min Bahadur Sherchan, care a reuşit performanţa respectivă la vârsta de 76 de ani.

În acelaşi timp, Miura reuşea cea de-a doua sa escaladare a Everestului, dar el n-avea decât 75 de ani. Dacă de această dată va reuşi, atunci va fi cea de-a treia sa escaladare a muntelui.

''Când am reuşit la 75 de ani, am realizat că nimic nu este imposibil'', declara Miura în martie, înainte de a pleca din Tokyo cu destinaţia Katmandu. ''O altă încercare la 80 de ani îmi va stimula curajul, voinţa şi motivaţia cu un prim ultim efect antivârstă'', declara surâzând alpinistul japonez.

În 1970, Miura era pe prima pagină a ziarelor devenind prima persoană care coboară Everestul pe schiuri pornind de la altitudinea de 8.000 de metri. Coborârea să, frânată de o paraşută, a făcut obiectul unui film, ''Omul care a coborât Everestul pe schiuri'', recompensat cu un premiu Oscar pentru cel mai bun documentar.

Miura îi seamănă tatălui său, Keizo, care a coborât de pe Mont Blanc pe schiuri la vârsta de 99 de ani

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură