Alpinism: Un japonez octogenar vrea să escaladeze pentru a treia oară Everestul

O imagine aeriană a Muntelui Everest (spate-centru), şi a umărului de  Vest al Everestului, la graniţa dintre Nepal şi Tibet.
O imagine aeriană a Muntelui Everest (spate-centru), şi a umărului de Vest al Everestului, la graniţa dintre Nepal şi Tibet. (Paula Bronstein / Getty Images)

Un alpinist japonez în vârstă de 80 de ani, care a suferit patru intervenţii pe cord, încearcă să escaladeze pentru a treia oară vârful Everest. Dacă va reuşi, va deveni cea mai vârstnică persoană ajunsă pe cea mai înaltă culme montană, transmite luni Reuters.

Yuichiro Miura a escaladat deja vârful de 8.850 metri în 2003 şi 2008. În 1970, el a coborât pe schiuri de pe Everest de la altitudinea de 8.000 metri.

Miura şi o echipă de nouă oameni vor urca pe traseul de sud-est, inaugurat de Sir Edmund Hillary şi şerpaşul Tenzing Norgay, primii oameni care au cucerit Everestul, în mai 1953.

Recordul de vârstă este deţinut în prezent de nepalezul Min Bahadur Sherchan, care a ajuns pe Everest în 2008, la 76 de ani.

"Stabilirea acestui record nu este atât de importantă pentru mine. Important este să ajung în vârf", a declarat japonezul, din Kathmandu, capitala Nepalului, înainte de a începe ascensiunea.

Miura a coborât pe schiuri de pe cei mai înalţi munţi de pe toate cele şapte continente, urmând o tradiţie de familie. Tatăl său, Keizo Miura, acum decedat, a întreprins această aventură de pe Mont Blanc, pe când avea 99 de ani.

La 80 de ani, Yuichiro Miura are deja un nou vis: vrea să coboare pe schiuri de pe Cho Oyu, al şaselea vârf din lume, tot din Himalaya.

"Poate, când voi împlini 85 de ani, şi dacă voi mai fi în viaţă, voi urca şi apoi voi schia de pe Cho Oyu. Acesta e următorul meu vis", a declarat japonezul.

Până acum, circa 4.000 de alpinişti au reuşit să escaladeze vârful Everest şi în jur de 240 şi-au pierdut viaţa în timpul ascensiunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport