UE va oferi Ucrainei un nou ajutor militar de 500 de milioane de euro, susţine şeful diplomaţiei europene

Josep Borrell
Josep Borrell (Olivier Hoslet/Pool/AFP via Getty Images)

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat, vineri, înaintea unei întâlniri a miniştrilor de externe din ţările G7, că Uniunea Europeană va furniza o nouă transă de 500 milioane de euro pentru sprijinirea armatei ucrainene în lupta sa contra trupelor ruse, relatează site-ul de ştiri Ukrinform.

“Aceasta este cea de-a şaptea reuniune a G7 [miniştrii de externe] de când a început războiul din Ucraina. Şi sunt sigur că vom ieşi cu un mesaj puternic. Reţeta este clară - mai mult din acelaşi lucru. Adică, mai mult sprijin pentru Ucraina, inclusiv sprijin militar. Voi anunţa că noi, Uniunea Europeană, vom oferi o nouă tranşă de încă 500 de milioane [de euro] pentru a sprijini armata Ucrainei. În total vor fi aproximativ 2 miliarde de euro”, a precizat Borrell înaintea discuţiilor din Weissenhaus, Germania.

Potrivit sursei citate, oficialul UE a mai susţinut că cele 500 de milioane de euro vor fi alocate pentru armament greu, inclusiv vehicule blindate, tancuri, artilerie grea, muniţie şi tot ce este necesar pentru război. Dar, această sumă nu este suficientă pentru a furniza un număr mare de avioane de luptă.

Borrell consideră că reuniunea miniştrilor de externe din G7 va da un nou impuls pentru sprijinul militar acordat Ucrainei, va exercita mai multă presiune asupra Rusiei prin sancţiuni economice şi va continua lucreze la izolarea internaţională a Rusiei.

Miniştrii vor avea în vedere şi combaterea dezinformării cu privire la consecinţele războiului, asupra preţurilor la energie şi alimente din întreaga lume, şi vor prezenta un front unit pentru a continua să sprijine Ucraina, a transmis corespondentul Ukrinform.

“Sunt sigur că acesta va fi rezultatul acestei reuniuni”, a adăugat Borrell.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe