UE: Rusia nu va beneficia de nicio reducere a sancţiunilor până la retragerea completă a armatei din Ucraina

Uniunea Europeană a declarat miercuri că nu va ridica sau modifica sancţiunile impuse Rusiei decât dacă Moscova acceptă să îşi retragă necondiţionat forţele din Ucraina, transmite Moscow Times.
Rusia urmăreşte reducerea sancţiunilor ca parte a unui acord de încetare a focului la Marea Neagră discutat cu oficiali americani în Arabia Saudită în această săptămână. Kremlinul susţine că acordul poate intra în vigoare numai după ridicarea sancţiunilor occidentale care afectează exporturile sale agricole.
În special, Rusia doreşte eliminarea restricţiilor impuse creditorului agricol de stat Rosselkhozbank, care a fost sancţionat de UE în 2022 şi deconectat de la sistemul bancar internaţional SWIFT.
„Retragerea necondiţionată a tuturor forţelor militare ruse de pe întregul teritoriu al Ucrainei ar fi una dintre principalele precondiţii pentru modificarea sau ridicarea sancţiunilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Anitta Hipper, citată de Moscow Times.
Aceasta a precizat că, deşi UE nu a luat parte la discuţiile din Arabia Saudită, a „luat act” de rezultatul acestora. De asemenea, Hipper a subliniat că „Rusia trebuie să demonstreze acum o voinţă politică reală pentru a pune capăt războiului său de agresiune ilegal şi neprovocat”.
Bruxelles-ul rămâne „pregătit să sprijine paşii următori, împreună cu Ucraina, Statele Unite şi alţi parteneri”, a adăugat ea.
Într-o declaraţie publicată marţi, Casa Albă nu a menţionat ridicarea sancţiunilor ca parte a planului de încetare a focului propus pentru Marea Neagră, precizând doar că aceasta ar contribui la restabilirea „accesului la piaţa mondială” pentru exporturile ruseşti de produse agricole şi îngrăşăminte.
UE a impus mai multe runde de sancţiuni Rusiei de la invazia sa din 2022 în Ucraina, precum şi tarife la importurile agricole din Rusia şi din aliatul său, Bielorusia, pentru a spori presiunea financiară asupra Moscovei.
Cu toate acestea, Bruxelles-ul a evitat cu grijă măsurile care ar putea perturba piaţa mondială a cerealelor sau ameninţa securitatea alimentară în Africa şi Asia.
Hipper a subliniat că sancţiunile UE „nu vizează comerţul cu produse agricole, inclusiv alimente, cereale şi îngrăşăminte, între Rusia şi ţările terţe”.