UE doreşte răspunsuri din partea Ungariei cu privire la vizele de muncă pentru Rusia şi Bielorusia
Responsabilul cu cel mai înalt rang al Uniunii Europene în domeniul migraţiei şi-a exprimat miercuri îngrijorarea cu privire la un program maghiar de acordare a vizelor de muncă deschis cetăţenilor din Rusia şi Bielorusia, în timp ce actele de sabotaj săvârşite de agenţi ruşi, asasinatele şi acuzaţiile de spionaj stârnesc îngrijorare în întreaga Europa, transmite AP.
Ungaria a extins programul său de card naţional la cetăţenii din Rusia şi Bielorusia în momentul preluării preşedinţiei rotative a UE în iulie. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce prim-ministrul Viktor Orban s-a deplasat la Moscova pentru discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, o deplasare criticată de omologii săi din UE.
De asemenea, cardul permite cetăţenilor din Bosnia, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia şi Ucraina să intre mai uşor în zona fără control al identităţii din Europa în scopuri profesionale. Toate cele şase ţări sunt candidate la aderarea la UE. Rusia şi Bielorusia nu sunt.
„Este un pic ciudat să primim în mod special cetăţeni din Rusia şi Bielorusia într-o situaţie în care ştim că aceste ţări sunt ostile Uniunii Europene”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în faţa deputaţilor europeni.
Premierul ungar, considerat în general ca având cele mai calde relaţii cu Putin dintre liderii UE, a blocat, întârziat sau diluat în mod constant eforturile UE de a ajuta Kievul şi de a impune sancţiuni Moscovei pentru acţiunile sale din Ucraina.
Bielorusia este principalul aliat al Rusiei şi a servit drept bază de sprijin pentru trupele ruse.
Johansson a enumerat o serie de incidente de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, inclusiv atacuri de sabotaj sau atacuri cibernetice în Republica Cehă, Estonia, Lituania şi Polonia. Ea a menţionat, de asemenea, posibile ameninţări la adresa bazelor militare din Germania.
„Acesta este o cale pentru mai multă vigilenţă, nu pentru mai puţină. Nu este momentul să fim blânzi în ceea ce priveşte securitatea”, a spus ea, adăugând că ar putea fi subminată siguranţa călătoriilor în zona fără paşapoarte care leagă 29 de ţări, majoritatea fiind state membre ale UE. „Trebuie să ne menţinem reciproc în siguranţă”.
La începutul lunii trecute, Johansson a trimis o scrisoare Ungariei, solicitând clarificări cu privire la cardul naţional, în special dacă programul impune controale de securitate mai stricte pentru cetăţenii ruşi şi belaruşi. Ea a primit un răspuns în urmă cu două săptămâni, dar marţi a dorit să afle mai multe.
„De ce consideră guvernul maghiar că un astfel de program este necesar sau adecvat în situaţia politică actuală? Câştigurile economice naţionale preconizate par limitate (şi) disproporţionate faţă de potenţialul impact asupra securităţii”, a întrebat Johansson.
La o conferinţă de presă la Bruxelles, ministrul ungar pentru Afaceri europene, Janos Boka, a minimalizat îngrijorările Comisiei. El a declarat că şapte ţări, inclusiv Germania, Letonia, Polonia şi Spania, au eliberat mai multe vize ruşilor.
„În ultimele două luni, au fost eliberate 10 permise pentru cetăţeni ruşi şi patru permise pentru cetăţeni din Bielorusia. Aceasta nu este o tendinţă de creştere, iar aceste cifre sunt statistic irelevante”, a declarat Boka reporterilor. Johansson a spus că numărul de vize eliberate ruşilor a scăzut cu aproape 90%.
Boka a insistat că pentru Ungaria „nu există niciun fel de problemă juridică şi de securitate în ceea ce priveşte cardul naţional”. Oficialii maghiari s-au plâns că nu au fost invitaţi la Parlamentul European pentru a răspunde personal la întrebările lui Johansson.
Serviciul de presă al Parlamentului a declarat că Ungaria nu şi-a exprimat dorinţa de a participa.