UE cere ONU să investigheze valul de otrăviri care a afectat elevele din Iran

(Atta Kenare/AFP/Getty Images)

Parlamentarii europeni au cerut joi Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să efectueze o anchetă independentă privind valul de otrăviri care a afectat elevele din Iran, informează Reuters.

13.000 de elevi, majoritatea fete, s-au îmbolnăvit în urma unor "presupuse otrăviri", potrivit presei de stat şi oficialilor iranieni, unii politicieni dând vina pe grupurile religioase care se opun educaţiei fetelor.

Parlamentul European a condamnat, într-o rezoluţie, "în termenii cei mai fermi, această încercare atroce de a reduce la tăcere femeile şi fetele din Iran". De asemenea, a îndemnat statele membre ale UE să faciliteze eliberarea de vize, azil şi subvenţii de urgenţă pentru cei care trebuie să părăsească Iranul, "în special femeile şi fetele".

Îmbolnăvirea din şcoli a sporit furia publică faţă de autorităţi, care este deja la cote ridicate după moartea tinerei Mahsa Amini, în septembrie anul trecut. Amini, o kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, a fost arestată la Teheran pe 13 septembrie pentru că purta "ţinută nepotrivită" şi a murit trei zile mai târziu din cauza loviturilor la cap şi la membre ce i-au fost aplicate în timp ce se afla în custodia aşa-zisei poliţii a "moralităţii". Moartea tinerei fete a declanşat cele mai mari proteste antiguvernamentale din Iran din ultimii ani.

Unii activişti au acuzat establishmentul că a orchestrat otrăvirile ca răzbunare pentru faptul că elevele s-au alăturat protestelor.

Liderul suprem al Iranului a declarat, la începutul acestei luni, că otrăvirea şcolarilor este o crimă "de neiertat" care ar trebui pedepsită cu moartea dacă este deliberată, a relatat televiziunea de stat.

Iranul a arestat mai multe persoane, despre care a spus că au legătură cu valul de otrăviri şi a acuzat unele dintre ele de legături cu "mass-media disidentă cu sediul în străinătate" .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe