Ucraina îşi concediază şeful de la Drepturile Omului. Ce i se reproşează?

Lyudmila Denisova
Lyudmila Denisova

Parlamentul ucrainean tocmai a demis-o pe Liudmila Denisova, ombudsmanul pentru drepturile omului, pe care o acuză că a promovat poveşti despre violurile comise de soldaţii ruşi care "nu au putut fi confirmate cu dovezi" şi "nu a făcut decât să dăuneze Ucrainei şi să distragă atenţia presei mondiale de la nevoile reale ale Ucrainei".

Legiuitorul Pavlo Frolov a explicat că Liudmila Denisova a fost acuzată că a făcut declaraţii insensibile şi neverificabile despre presupusele infracţiuni sexuale ruseşti şi că a petrecut prea mult timp în Europa de Vest în timpul invaziei.

Potrivit oficialului, concentrarea neclară a activităţii mediatice a ombudsmanului asupra numeroaselor detalii despre infracţiuni sexuale comise într-un mod nefiresc şi violuri de copii în teritoriile ocupate, care nu au putut fi confirmate de dovezi, nu a făcut decât să dăuneze Ucrainei.

De asemenea, Liudmila Denisova este criticată pentru că nu a organizat coridoare umanitare şi nu a facilitat schimburile de prizonieri.

În ultimele două luni, o avalanşă de articole au ajuns în presa occidentală care pretindeau că au documentat cazuri de violuri în masă, care vizau inclusiv copii, comise de trupele ruseşti împotriva civililor ucraineni. Toate plecau de la informaţiile furnizate de Ombudsmanul pentru drepturile omului.

Multe astfel de poveşti, care prezentau detalii din ce în ce mai oribile pe măsură ce războiul avansa, au devenit rapid virale, în special în rândul activiştilor şi pe reţelele de socializare.

La 25 mai, o serie de instituţii media şi ONG-uri au publicat un apel deschis către Liudmila Denisova, solicitând o mai bună comunicare cu privire la crimele sexuale din timpul războiului.

Semnatarii insistă ca Denisova să dezvăluie doar informaţiile despre care există suficiente dovezi, să evite senzaţionalismul şi detaliile excesive în rapoartele lor, să folosească o terminologie corectă şi să aibă grijă de confidenţialitatea şi siguranţa victimelor.

"Crimele sexuale din timpul războiului sunt tragedii de familie, un subiect traumatic dificil, nu un subiect pentru publicaţii în spiritul 'cronicii scandaloase'. Trebuie să ţinem cont de scop: să atragem atenţia asupra faptelor de crimă", se arată în apel.

A apărut chiar o mişcare globală de activişti care s-a concentrat pe evidenţierea crimelor sexuale ruseşti din Ucraina, pornind de la premisa că armata rusă foloseşte "violul ca instrument" ca parte a arsenalului său pentru a răspândi o campanie de teroare.

Marţi, Liudmila Denisova a fost concediată tocmai pentru că a lansat şi perpetuat afirmaţii fantastice despre violuri în masă, dar fără a furniza dovezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe