Ucraina intenţionează să revitalizeze zona Cernobîl

Fostul premier ucrainean Nikolai Azarov. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.04.2012

Guvernul ucrainean are în lucru un proiect de revitalizare a Cernobîlului, devenită o zonă-fantomă după dezastrul nuclear din 1986, a declarat luni premierul Mykola Azarov, citat de Ria Novosti.

Potrivit experţilor, nivelul de radiaţii din zona izolată a scăzut semnificativ în ultimii ani, iar în restul regiunii nu mai există zone cu nivel ridicat de radiaţii.

“Există motive bune pentru a revitaliza, pentru a da o nouă şansă acestor case şi oraşe abandonate. Ar crea locuri de muncă şi venituri suplimentare la buget”, a declarat Azarov.

Preşedintele Viktor Ianukovici a declarat recent că va începe construirea unui nou sarcofag la 26 aprilie, când se vor împlini 26 de ani de la dezastrul nuclear.

Sarcofagul va costa 935 de milioane de euro. Mare parte din bani a fost strânsă din donaţii de la guverne străine, contribuţia Ucrainei fiind de doar 6% din suma totală.

Construcţia sarcofagului se va termina în 2015.

La 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl a explodat la 01: 23 noaptea. Toţi locuitorii permanenţi ai oraşului şi cei din împrejurimi au fost evacuaţi pentru că nivelul de radiaţie în aria respectivă devenise periculos.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor