Turcia neagă încheierea unui armistiţiu cu miliţiile susţinute de kurzi în Siria

În ciuda unor afirmaţii făcute marţi de SUA, Turcia a negat că a ajuns la o înţelegere cu rebelii kurzi din Siria, pe care îi consideră a fi terorişti.
Un tanc şi un blindat al armatei turce sunt staţionate în apropiere de graniţa turco-siriană în Karkamis, Turcia, 23 august 2016.
Un tanc şi un blindat al armatei turce sunt staţionate în apropiere de graniţa turco-siriană în Karkamis, Turcia, 23 august 2016. (Captură Foto)

Turcia a negat miercuri că ar fi încheiat un armistiţiu intermediat de SUA cu forţele conduse de kurzi în nordul Siriei, susţinând că nu va face un compromis cu un grup “terorist” la o săptămână după o ofensivă transfrontalieră fără precedent.

Washingtonul a declarat marţi că cele două părţi – ambii aliaţi cu SUA – au căzut de acord asupra unei încetări a ostilităţilor între forţele lor în Siria după ciocniri tragice în weekend.

De asemenea, tot marţi, principalul strateg al grupului Statul Islamic, Abu Mohamed al-Adnani, a fost ucis după o lovitură aeriană desfăşurată de coaliţia condusă de SUA în provincia siriană Alep.

În timp ce forţele turce şi aliaţii lor rebeli sirieni au continuat să lupte împotriva Statului Islamic, bombardamentele turceşti asupra poziţiilor kurde au părut să scadă în intensitate, luni nefiind raportate niciun fel de lovituri.

Totuşi, Turcia a respins afirmaţia SUA că a fost de acord să nu mai atace coaliţia rebelă pro-kurdă.

“Nu acceptăm în niciun fel de circumstanţe ... un compromis sau o încetare a focului încheiată între Turcia şi elementele kurde”, a declarat pentru agenţia de ştiri Anadolu ministrul turc pentru probleme legate de UE, Omer Celik.

“Republica turcă este un stat suveran şi legitim”, a precizat Celik, adăugând că Turcia nu ar putea fi pusă pe picior de egalitate cu o “organizaţie teroristă”, făcând referire la Unităţile kurde pentru Protejarea Poporului (YPG), care sunt susţinute de SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe