Trump susţine că va creşte tarifele aplicate importurilor chineze de la 10% la 25%. Anunţă noi tarife în valoare de 325 miliarde USD

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a susţinut duminică pe Twitter că tarifele de 10% plătite de China pentru exporturi în valoare de 200 miliarde de dolari vor creşte la 25% vineri, contrar cu ceea ce a declarat acesta şi economistul şef, Larry Kudlow, deoarece timp de câteva luni, discuţiile privind încheierea unui acord comercial între Washington şi Beijing se derulează mult prea încet, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

De asemenea, Trump a ameninţat că, în scurt timp, va impune tarife de 25% asupra unei alte categorii de importuri chineze în valoare de 325 miliarde de dolari.

În condiţiile în care tarifele aplicate iniţial asupra a numeroase importuri au fost stabilite la 10% şi ar urma să fie crescute la 25% în acest an, Trump a amânat această decizie după ce China şi SUA au căzut de acord să discute despre relaţia lor comercială. După mesajul postat pe Twitter, acum este confirmat faptul că discuţiile comerciale s-au lovit de un impas şi că o amplificare a situaţiei va fi necesară pentru a depăşi impasul.

La sfârşitul săptămânii trecute, vicepreşedintele american Mike Pence a declarat pentru CNBC că Trump încă speră că ar putea încheia un acord cu statul comunist chinez (în acelaşi timp el cerând Fed-ului să reducă rata dobânzii).

De asemenea, miercurea trecută, Casa Albă a declarat că cea mai recentă rundă de discuţii comerciale a apropiat şi mai mult Beijingul şi Washingtonul de un acord. Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sander, a afirmat: “Discuţiile rămân concentrate pe obţinerea unui progres substanţial asupra unor probleme structurale importante şi pe reechilibrarea relaţiei comerciale dintre SUA şi China”.

Principalele neînţelegeri existente între SUA şi China au legătură cu furtul de proprietate intelectuală şi transferurile forţate de tehnologie. De asemenea, au existat disensiuni cu privire la posibilitatea eliminării sau menţinerii tarifelor ca mecanism de constângere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe