Undă verde. Ţările UE vor relua discuţiile comerciale cu SUA

Steagul Uniunii Europene (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
15.04.2019

Ţările membre UE şi-au dat, luni, consimţământul final pentru lansarea discuţiilor comerciale oficiale cu Statele Unite după câteva luni de amânări provocate de opoziţia francezilor, potrivit Reuters.

În cele din urmă, guvernele blocului european au votat cu o majoritate clară aprobarrea mandatelor de negociere propuse de Comisia Europeană. Franţa a votat împotrivă, iar Belgia s-a abţinut.

Comisia care coordonează politica comercială a Uniunii Europene doreşte să înceapă negocierile pe două teme separate – una de reducere a tarifelor asupra produselor industriale şi alta de a facilita sarcinile companiilor de a arăta că produsele lor respectă standardele UE sau ale SUA.

Bruxelles-ul şi Washingtonul au ajuns la un punct de relaxare a tensiunilor în iulie 2018, când preşedintele american Donald Trump a acceptat să amâne impunerea tarifelor punitive asupra automobilelor europene importate de SUA, întrucât cele două părţi au dorit să îmbunătăţească legăturile economice. Acest lucru a inclus şi înlăturarea tarifelor la alte produse industriale în afară de automobile.

Comisia a declarat în repetate rânduri că nu va discuta despre tarife sau obstacolelor în comerţul cu produse agricole, dar este dispusă să discute despre automobile.

Administraţia Trump are o listă largă de obiective, inclusiv accesul amplu al SUA pe piaţa agricolă a Uniunii Europene.

Diplomaiţi susţin că Germania, ale cărei exporturi de automobile şi piese de schimb în SUA reprezintă mai mult de jumătate din totalul exporturilor la nivelul UE, doreşte ca negocierile comerciale să avanseze pentru a evita aplicarea tarifelor americane asupra producătorilor auto Volkswagen, Daimler (care produce marca Mercedes) şi BMW.

Franţa, cu foarte puţine exporturi auto în SUA, a încercat să amâne aceste discuţii până după alegerile din luna mai pentru Parlamentul European, fiind convinsă că discuţiile cu Trump nu atrag voturi.

De asemenea, Franţa a insistat că problemele legate de agricultură nu ar trebui să fie incluse în discuţii, ci prevederile privind schimbarea climatului – o cerere dificilă, ţinând cont de retragerea SUA din acordul pentru climat din Paris.

Decizia de luni a statelor UE privind discuţiile comerciale cu SUA a fost anunţată după ce, săptămâna trecută, Trump a declarat că ţara sa va impune tarife asupra unor produse UE în valoare de 11 miliarde de dolari ca răspuns la subvenţiile europene acordate companiei aerospaţiale Airbus.

Reprezentantul SUA pentru comerţ, Robert Lighthizer, a declarat că “obiectivul nostru final este de a ajunge la un acord cu UE şi de a pune capăt tuturor subvenţiilor incompatibile cu Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) acordate sectorului major al aviaţiei civile”.

“Acest caz a fost în litigiu timp de 14 ani şi a sosit momentul să luăm măsuri”, a susţinut Lighthizer, precizând că, atunci când UE va pune capăt acestor subvenţii, tarifele suplimentare impuse de SUA vor putea fi ridicate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor