Nave de luptă iraniene hărţuiesc nave britanice în Strâmtoarea Hormuz

Mai multe ambarcaţiuni iraniene rapide de atac s-au îndreptat pe un curs de coliziune cu un grup de nave britanice, care includeau şi cel puţin o navă a Marinei SUA.
Nava americană U.S. Invincible.
Nava americană U.S. Invincible. (Captură Foto)

Incidentul şocant a fost dezvăluit luni de un oficial american, care a cerut să rămână anonim.

Oficialul a declarat că Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene a ignorat apelurile pentru schimbarea cursului, în cele din urmă ajungând la o distanţă de câteva sute de metri de navele britanice.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis, a declarat luni că o fregată iraniană s-a apropiat la 150 m de nava americană U.S. Invincible în 2 martie. Apoi, în 4 martie, mai multe nave mici de atac iraniene s-au apropiat la o distanţă de 350 metri de U.S. Invincible şi trei nave britanice. Davis a declarat că în ambele cazuri nava americană a trebuit să îşi schimbe cursul pentru a evita coliziunea.

Oficialul a declarat că au fost făcute încercări de a comunica prin radio, dar nu au primit niciun răspuns, adăugând că interacţiunea a fost “nesigură şi neprofesionistă”.

Incidentul de sâmbătă a avut loc într-un moment de tensiuni amplificate între SUA şi Iran.

Luna trecută, Casa Albă a avertizat în mod oficial Iranul, după un controversat test de rachetă. Statele Unite au impus noi sancţiuni unor persoane şi companii iraniene ca urmare a faptului că Iranul a testat în octombrie o rachetă balistică ghidată, de precizie - capabilă să poarte un focos nuclear -, încălcând un embargo impus de ONU.

În acelaşi timp, Administraţia Trump a declarat că predecesorul său Barack Obama a fost prea îngăduitor cu Iranul în detrimentul intereselor SUA.

Fostul consilier pentru securitate al Casei Albe, Michael Flynn, a declarat: “Începând de astăzi, avertizăm în mod oficial Iranul."

Administraţia Obama a eşuat să răspundă în mod adecvat acţiunilor agresive ale Teheranului – inclusiv transferuri de arme, susţinerea terorismului şi alte încălcări ale normelor internaţionale”, a mai afirmat Flynn.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe