Trump îl felicită pe Erdogan pentru victoria obţinută în referendumul din Turcia

Preşedintele american Donald Trump l-a sunat pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan şi l-a felicitat pentru victoria obţinută la referendumul ce îi va creşte semnificativ puterea şi care joacă un rol cheie în viitorul ţării şi al restului regiunii.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

Trump l-a sunat luni pe Erdogan, după ce tabăra DA a câştigat peste 51% dintre voturi în referendumul de duminică, iar tabăra NU a obţinut aproape 49% dintre voturi.

Reformele constituţionale care au fost tema referendumului vor duce la schimbarea sistemului parlamentar al Turciei într-unul prezidenţial. Biroul premierului va fi desfiinţat, preşedintele va numi membrii Cabinetului şi un număr nespecificat de vicepreşedinţi, şi va putea să selecteze sau să destituie funcţionari civili seniori fără aprobarea parlamentului.

Mai mult, este posibil ca schimbările să îi permită lui Erdogan să rămână la conducerea ţării până în 2029.

Apelul de felicitare al preşedintelui Trump pare să contrazică o declaraţie anterioară făcută de Departamentul de Stat american, care a precizat că referendumul a avut loc într-un mediu în care “libertăţile fundamentale şi esenţiale pentru desfăşurarea unui proces cu adevărat democratic au fost restricţionate”.

Pe lângă felicitări, mulţumiri şi manifestarea sprijinului pentru Erdogan, Trump a discutat, de asemenea, despre recentul atac american cu rachete împotriva guvernului sirian.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Trump l-a sunat pe Erdogan pentru a-l felicita pentru victoria în referendum şi pentru a discuta despre acţiunea de răspuns a SUA la presupusa utilizarea de arme chimice de către regimul sirian al preşedintelui Bashar al-Assad.

Două distrugătoare ale Marinei SUA au lansat 59 de rachete de croazieră Tomahawk din Marea Mediterană asupra bazei aeriene Shayrat din Siria în 7 aprilie, ca răspuns la un presupus atac cu arme chimice. Washingtonul consideră că avioane de luptă siriene au operat de la baza vizată.

Siria a negat desfăşurată atacului, susţinând că a fost o înscenare pentru a-l incrimina pe preşedintele Assad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe