Trump cere Kosovo să ajungă la un acord “istoric” cu Serbia

Donald Trump
Donald Trump (Ethan Miller/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a cerut Kosovo să facă tot posibilul pentru a ajunge la un acord durabil cu Serbia la două decenii după încheierea războiului, potrivit website-ului preşedintelui kosovar.

Într-o scrisoare trimisă omologului său din Kosovo, Hashim Thaci, şi postată marţi pe pagina oficială a acestuia, Trump a precizat: "Eşecul folosirii aceastei oportunităţi unice ar fi un impediment tragic, deoarece o altă şansă pentru pace este puţin probabil să mai apară curând".

“Statele Unite au investit mult în succesul Kosovo ca stat independent şi suveran. Aştept cu nerăbdare să vă primesc pe dumneavoastră şi pe preşedintele [sârb] Alexandar Vucic la Casa Albă pentru a sărbători ceea ce va fi un acord istoric”, mai scrie în scrisoare, potrivit RFE/RL.

Kosovo şi-a declarat independenţa de Serbia în 2008 şi, de atunci, peste 110 ţări i-au recunoscut independenţa, dar nu şi Belgradul.

În 2013, Priştina şi Belgradul s-au angajat într-un dialog susţinut de UE cu scopul de a-şi rezolva toate problemele, însă s-a înregistrat doar un mic progres.

Tensiunile s-au amplificat din nou cu câteva zile în urmă, după ce Parlamentul kosovar a votat în favoarea creării unei armate permanente alcătuite din 5.000 de soldaţi – la o săptămână după ce Belgradul a sugerat că o astfel de măsură ar putea provoca o intervenţie a armatei sârbe. De asemenea, relaţiile dintre cele două părţi s-au deteriorat şi mai mult după ce Kosovo a impus în luna noiembrie tarife de 100% la produsele importate din Serbia.

Luând cuvântul miercuri la Bruxelles, după ce a participat la un prânz cu alţi 4 lideri din Balcani, preşedintele kosovar Hashim Thaci a afirmat: “Cred cu tărie că în următoarele săptămâni şi luni vom putea finaliza procesul încheierii unui acord cu Serbia”.

Totuşi, omologul sârb, Aleksandar Vucic, a avut altă opinie, declarând reporterilor: “Nu cred că suntem aproape de un acord”.

Şefa UE pentru politică externă, Federica Mogherini, care a găzduit întâlnirea, a declarat că cei cinci lideri din Balcani – pe lângă cei doi au mai participat şi premierul bosniac Denis Zvizdic, premierul macedonean Zoran Zaev şi preşedintele muntenegrean Milo Djukanovic - “şi-au exprimat sprijinul” pentru un acord cuprinzător şi cu caracter obligatoriu între Priştina şi Belgrad.

De asemenea, liderii au promis că se vor abţine “de la toate acţiunile şi declaraţiile care nu sunt favorabile intereselor generale şi obiectivelor strategice ale regiunii”, potrivit declaraţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe