Trump amână pentru 6 luni decizia privind impunerea de taxe asupra importurilor auto europene şi nipone

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că va amână decizia impunerii de noi taxe asupra importurilor de automobile străine şi de piese auto, potrivit Deutsche Welle.

Iniţial, Trump a afirmat că va lua o decizie în privinţa noilor taxe în 18 mai, însă acum aceasta va fi amânată pentru 6 luni.

În luna februarie, Departamentul american al Comerţului a prezentat preşedintelui Trump un raport care susţinea că importurile auto străine reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite. Într-un comunicat de presă al Casei Albe privind anunţul făcut vineri de Trump, s-a menţionat în mod repetat, pe tot cuprinsul documentului, problema securităţii naţionale.

În comunicatul de presă se mai susţine că Reprezentantul SUA pentru Comerţ, Robert Lighthizer, va conduce negocierile comerciale cu producătorii străini şi că preşedintele Trump va „stabili ce măsuri suplimentare trebuie luate” în cazul în care un acord nu poate fi încheiat în 180 de zile.

Ministrul german pentru probleme economice, Peter Altmaier, a reacţionat la anunţ, afirmând: „Regretăm faptul că partea americană a desemnat acum importurile de automobile ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale”. El a adăugat că mişcarea Washingtonului nu este în concordanţă cu regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), sugerând în schimb discuţii privind anularea taxelor.

La rândul său, Comisarul UE pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a declarat despre chestiunea securităţii naţionale: „Respingem în totalitate noţiunea că exporturile noastre auto reprezintă o ameninţare la securitatea naţională”.

Taxele, dacă vor fi aprobate, vor lovi producătorii auto japonezi şi germani, aceştia din urmă simţindu-se în mod special ameninţaţi de perspectiva unor astfel de taxe. Pe lângă faptul că aceşti producători exportă vehicule în SUA, mulţi dintre ei au şi uzine de producţie importante în SUA.

Din SUA, ei exportă automobile în China. Dar, cauza escaladării războiului tarifar sino-american, companii precum VW, Daimler sau BMW au de înfruntat acum două probleme majore.

Trump a susţinut că Bruxelles-ul înşeală Washingtonul prin aplicarea unor taxe mai mari asupra importurilor auto americane decât cele aplicate de SUA asupra importurilor auto europene.

OMC a declarat că taxele UE pentru importurile auto din SUA au o medie de 5%, în timp ce media taxelor americane asupra importurilor auto europene este de 3,4%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe