Kremlinul confirmă că a primit o invitaţie oficială din partea lui Trump, pentru o întrevedere la Casa Albă

Summit istoric în Helsinki, Donald Trump şi Vladimir Putin
Summit istoric în Helsinki, Donald Trump şi Vladimir Putin (BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
25.07.2018

Kremlinul a susţinut că preşedintele rus Vladimir Putin a primit o invitaţie oficială de a vizita Washington la sfârşitul acestui an pentru a se întâlni cu omologul său american Donald Trump, potrivit mass mediei ruse, citată de site-ul de ştiri Zero Hedge.

După ce a făcut anunţul, un oficial rus a sugerat, totuşi, că înaintea unei potenţiale întâlniri Trump-Putin la Casa Albă ar fi necesară o altă întrevedere între cei doi lideri, posibil la summitul G20 din Argentina din luna noiembrie.

“Poate vor exista şi alte evenimente internaţionale la care vor participa Trump şi Putin”, a declarat reporterilor Iuri Uşakov, consilier al Kremlinului, după ce a anunţat primirea invitaţiei adresate de Trump.

Anunţul Kremlinului a fost făcut după ce preşedintele american, la sfârşitul săptămânii trecute, i-a cerut consilierului său John Bolton să îl invite pe Putin la Washington în această toamnă, conform unei declaraţii a secretarului de presă al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders.

Săptămâna trecută, Trump a respins o propunere făcută de Putin ca sectorul de informaţii din SUA să fie martor la interogarea de către Moscova a celor 12 ofiţeri GRU inculpaţi recent de procurorul special Robert Mueller. În schimb, ca part a aceleiaşi propuneri, Washingtonul ar fi trebuit să permită Kremlinului să îl interogheze pe fostul ambasador american în Rusia, Michael McFaul, potrivit Zero Hedge.

La o săptămână după ce McFaul a fost numit în funcţia de delegat al fostului preşedinte Barack Obama la Moscova, Putin, care în perioada 2008-2012 a fost succedat de Dmitri Medvedev, “a declarat la acea vreme că va ieşi din umbră şi va candida din nou la preşedinţie în 2012”, potrivit The New Yorker.

Preşedintele Trump a declarat joia trecută că doreşte să se întâlnească din nou cu Putin pentru a începe implementarea ideilor discutate la summitul din Helsinki.

Trump a numit summitul din capitala finlandeză “un mare succes, cu excepţia adevăratului inamic al poporului, mass media falsă”, adăugând: “Abia aştept cea de-a doua întâlnire a noastră, astfel încât să putem începe implementarea unora dintre numeroasele lucruri pe care le-am discutat, inclusiv oprirea terorismului, securitatea Israelului, proliferarea nucleară, atacurile cibernetice, comerţul, Ucraina, pacea din Orientul Mijlociu, Coreea de Nord şi altele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor