Trib izolat, descoperit în pădurea amazoniană braziliană [video]

Un clip video înregistrat recent cu o dronă arată primele imagini ale membrilor unui trib izolat din pădurea amazoniană care nu a avut contact cu lumea, potrivit guvernului brazilian.
O  vedere aeriană a unei colibe din Ţinuturile Indigene (TI) Vale do Javari, Brazilia
O vedere aeriană a unei colibe din Ţinuturile Indigene (TI) Vale do Javari, Brazilia (Credit: FUNAI, prin intermediul Associated Press)

Clipul video, care a fost lansat pe 22 august, arată o zonă cu copaci căzuţi în Ţinuturile Indigene, localizate în sud-estul pădurii amazoniene în apropierea graniţei dintre Brazilia şi Peru, şi o figură umană care traversează şi ţine ceea ce pare a fi o suliţă sau un baston. Imaginile au fost surprinse de o expediţie a agenţiei guvernamentale cunoscute sub numele de Fundação Nacional do Índio (FUNAI).

Agenţia a dezvăluit, de asemenea, fotografii realizate de un echipaj aflat la sol, inclusiv imagini cu canoe realizate din trunchiuri de palmieri goale pe dinăuntru şi o lamă de topor cu o piatră legată de un mâner din lemn, împreună cu o fotografie, luată din aer, a unei colibe cu acoperiş din paie.

În regiune sunt opt popoare indigene care au avut contact cu lumea exterioară şi cel puţin alte unsprezece care nu au avut niciun contact, a declarat FUNAI într-un comunicat. Agenţia a declarat că echipa sa a călătorit peste 170 de kilometri în „bărci, camioane, motociclete“ şi aproximativ 120 de kilometri „mergând pe jos prin jungla densă“ pentru a ajunge în zona respectivă.

Echipa, însoţită de poliţie, a descoperit două grupuri de braconieri care vânau ilegal şi un proprietar de pământ şi agricultori care şi-au însuşit terenuri rezervate pentru grupurile de indigeni, a spus FUNAI.

O astfel de invazie a limitelor şi distrugerea pădurii tropicale, adesea însoţită de violenţă împotriva populaţiilor indigene, ameninţă supravieţuirea acestora.

În luna iulie, FUNAI a lansat un clip video în care se vede un bărbat, într-o altă parte a Braziliei, despre care se crede că este ultimul supravieţuitor al tribului său.

Surse: Expedição da Funai constata evidências de índios isolados e inibe a presença de infratores nas terras indígenas Vale do Javari e Mawetek, YouTube

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură