Trei decenii de la primul guvern socialist şi chestiunea Cataloniei, în atenţia presei spaniole

(RAFA RIVAS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.12.2012

Socialiştii spanioli au marcat treizeci de ani de la primul guvern al lui Felipe Gonzalez, în localitatea catalană Sabadell continuă ancheta asupra posibilei adjudecări frauduloase unor contracte publice, iar guvernul spaniol consideră că odată cu rezultatele alegerilor regionale, în Catalonia a fost zguduit spectrul secesionismului, scriu luni cele mai importante cotidiene spaniole.

Gonzalez cere PSOE (socialişti, în opoziţie, n.r.) să-şi recupereze vocaţia majoritară pentru a recăpăta electoratul de centru, semnalează cotidianul El Pais, pentru a marca sărbătoarea socialiştilor, care şi-au amintit că în urmă cu treizeci de ani fusese învestit primul guvern socialist, din perioada democraţiei spaniole. 'Suntem anticapitalişti în faţa speculaţiilor', a spus, cu aceeaşi ocazie, actualul lider al socialiştilor, Alfredo Perez Rubalcaba, după cum consemnează cotidianul citat.

Pe fondul sărbătorii socialiştilor spanioli şi pe marginea unei fotografii în care apare Felipe Gonzalez alături de Rubalcaba, precum şi de fostul premier Jose Luis Rodriguez Zapatero, cotidianul ABC scrie că PSOE se laudă cu propria moştenire. De fapt, în condiţiile în care actualul guvern conservator a anunţat că este un act responsabil, în lupta cu deficitul public, să nu actualizeze pensiile cu rata inflaţiei, cotidianul citat dezvăluie că Zapatero a ascuns 14 miliarde de euro în fondul de pensii, întrucât nu a respectat legea, iar în 2008 şi 2009 nu a inclus în acest fond excedentul înregistrat la încasările de la serviciile de asigurări sociale.

Reţeaua de corupţie din Sabadell se extinde la contractele publice pentru serviciile de adunare a gunoaielor, anunţă cotidianul La Vanguardia. Primarul Manuel Bustos, inculpat pentru trafic de influenţă, îşi susţine nevinovăţia, în timp ce instanţa cercetează cheltuielile liderului socialist local şi încearcă să vadă dacă a fost legală măsura înnoirii pe 15 ani a contractului de adunarea a gunoaielor, pentru o companie locală. Bustos se apără, scrie şi El Periodico de Catalunya, şi neagă în faţa instanţei că ar fi liderul reţelei de corupţie din Sabadell. Cercetarea se extinde la concesiunea serviciului municipal de strângere a gunoaielor, consemnează şi această publicaţie.

Cotidianul La Razon publică luni o parte a unui interviu acordat de premierul Mariano Rajoy, în care acesta abordează chestiunea Cataloniei. 'Voi vorbi de orice cu Mas (şeful executivului local catalan, n.r.), în cadrul spaniol', spune el, arătând că problema comunităţilor autonome spaniole nu este modelul de finanţare, ci faptul că încasările la sistemul public au scăzut cu 70 de miliarde de euro.

Cotidianul El Mundo scrie luni că guvernul consideră dezactivat secesionismul în Catalonia şi estimează chiar că Artur Mas nu va termina legislatura înainte ca formaţiunea naţionaliştilor catalani, CiU, să nu aleagă alt candidat. Executivul vede acum drept neutralizată, cel puţin pe termen mediu, aventura secesionistă susţinută de Artur Mas şi se arată convis că fragmentarea legislativului catalan îi va încheia prematur mandatul actualului şef al executivului regional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor