Pierluigi Bersani, candidatul stângii italiene la funcţia de premier (presa italiană)

Liderul Partidului Democrat (PD), Pierluigi Bersani. (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.12.2012

Rezultatul alegerilor primare de centru-stânga din Italia, câştigate de liderul Partidului Democrat (PD), Pierluigi Bersani, care a fost ales duminică drept candidat al centrului-stânga din Italia la postul de şef al guvernului la alegerile legislative din 2013, învingându-l în turul secund al primarelor pe adversarul său, Matteo Renzi, primarul din Florenţa, se află luni pe primele pagini ale tuturor publicaţiilor din Peninsulă.

'Bersani, cu peste 61% din voturi, câştigă alegerile primare', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că secretarul PD va fi candidatul la funcţia de premier al coaliţiei de centru-stânga la viitoarele alegeri legislative din primăvara anului 2013. Bersani a obţinut 61,1% din voturi, faţă de 38,8% pentru contracandidatul său, după numărarea sufragiilor în 90% din totalul sediilor electorale, care au fost peste 9.200 în întreaga ţară, a anunţat comitetul organizator al primarelor.

O victorie detaşată a lui Bersani, acceptată de altfel de Renzi, care a declarat: 'Era justificat să îmi încerc norocul şi a fost minunat să fac asta împreună cu voi. Vă mulţumesc din inimă, Bersani a câştigat, eu am pierdut', a spus Matteo Renzi, adresându-se susţinătorilor săi, într-un discurs ţinut la Florenţa. Ambii candidaţi le-au mulţumit celor 100.000 de voluntari care au participat la buna desfăşurare a alegerilor primare de centru-stânga din Italia, relatează principalul cotidian roman.

Bersani a cîştigat în 19 regiuni din 20, Renzi cucerind numai Toscana, regiunea oraşului Florenţa, în care este primar. În Calabria (sud), Bersani a obţinut peste 75% din voturi. Iar în Sicilia a avut peste 66% din preferinţele alegătorilor, la fel în Umbria, Marche şi Emilia Romagna, unde a obţinut un bun rezultat. Bersani a câştigat de asemenea în toate marile oraşe, de la nord la sud, de la Milano la Palermo, cu bune rezultate la Roma, Napoli şi Bari. Renzi a câştigat numai la Florenţa, cu 55%, observă La Repubblica.

Bersani are, în aceste condiţii, şanse mari să îi succeadă, în 2013, la alegerile parlamentare prevăzute pentru martie-aprilie, actualului şef al guvernului de la Roma, Mario Monti, toate sondajele indicând că PD se află pe primul loc în opţiunile electoratului italian, cu peste 30% dintre preferinţe. 'Trebuie să avem încredere în alegătorii noştri, mulţumită lor a fost posibilă această victorie netă', a spus Bersani, declaraţie preluată de publicaţia romană amintită.

Victoria lui Bersani a fost comentată şi de fostul premier italian, Romano Prodi, care a spus că acum 'secretarul PD este şi mai puternic'.

'Bersani promite spaţiu pentru tineri', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că secretarul PD l-a aplaudat pe Renzi, căruia i-a mulţumit pentru energia, pasiunea şi prospeţimea pe care le-a impus la aceste alegeri primare care au demonstrat că, în Italia, democraţia este vie. Vorbind la Roma, după victorie, Bersani a promis că va spune adevărul, altfel nu se poate guverna Italia, o ţară 'în care mama demagogiei şi a populismului este mereu însărcinată'.

'Bersani câştigă alegerile primare de centru-stânga', titrează La Stampa din Torino, care semnalează însă că Matteo Renzi a ţinut cel mai frumos discurs al unui învins pronunţat vreodată în istoria politicii italiene, în care a recunoscut înfrângerea, calităţile adversarului, a cerut scuze pentru greşelile comise în campania electorală şi a promis sprijin leal secretarului PD, în viitor. 'Am încercat să prezint o viziune diferită asupra viitorului Italiei, dar nu am reuşit să îi conving pe alegători. Vina este a mea, am greşit şi vă cer scuze, dar bătălia nu a fost inutilă', a spus primarul Florenţei.

'Bersani câştigă alegerile primare de centru-stânga cu 61%', titrează cotidianul milanez de dreapta Il Giornale, care scrie că alegătorii de centru-stânga din Italia au demonstrat că sunt conservatori, alegând 'trecutul sigur', în locul ideilor noi ale tânărului primar al Florenţei, cel care ar fi vrut să 'caseze' gerontocraţia foştilor comunişti italieni.

'Primare de centru-stânga: Câştigă Bersani', titrează publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano, de la Roma, care scrie că prezenţa la urne a fost mai redusă faţă de primul tur de scrutin, din 25 noiembrie, în care votaseră peste trei milioane de alegători. La balotaj, duminică, până la ora locală 17: 30 votaseră 2,3 milioane de persoane. Matteo Renzi a declarat că va rămâne un membru al PD şi nu se va prezenta la viitoarele alegeri legislative cu o listă proprie, potrivit cotidianului roman menţionat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor