Traian Băsescu: Unirea cu Moldova este o aspiraţie legitimă şi de aceea nu poate fi refuzată României

Potrivit fostului preşedinte Băsescu, dacă atât Parlamentul de la Bucureşti cât şi cel de la Chişinău ar vota Unirea, aceasta ar deveni o realitate.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Prezent sâmbătă, la Sibiu, la lansarea candidaţilor partidului, fostul preşedinte Traian Băsescu a abordat unul dintre subiectele sale preferate, unirea României cu Republica Moldova, relatează adevărul.ro.

Fostul şef al statului a reamintit că PMP este singurul partid care şi-a asumat ca obiectiv politic de ţară unirea României cu Republica Moldova, precizând că acest obiectiv, deşi sensibil este unul obiectiv posibil atâta timp cât oamenii politici au curaj să vorbească despre el.

„Vă asigur că timp de 10 ani am deschis subiectul în întâlniri cu cei mai importanţi oameni politici ai lumii, inclusiv cu un şef al Federaţiei Ruse, unul din cei doi care s-au perindat în mandatele mele, a fost Medvedev şi Putin. Vă asigur că nimeni nu spune nu, din varii motive, dar cel mai important este că e o aspiraţie legitimă şi de aceea nu poate fi refuzată României doar pentru că cineva nu vrea. Este însă obligatoriu ca acest deziderat să se realizeze conform actului de la Helsinki din 1975, adică prin voinţa părţilor, este articolul 1 din actul de la Helsinki din 1975 care ne spune cum se pot modifica frontierele în Europa: numai prin voinţa părţilor; şi un stat care a aplicat articolul 1 al actului de la Helsinki este Germania, care s-a reunificat în baza acestui articol”, a declarat Traian Băsescu.

Potrivit liderului PMP, cei care apar pe la televizor spunând «Nu se poate, nu vor ruşii, nu vor francezii, nu vor americanii» sunt oameni care nu cunosc realitatea.

„Vă asigur că dacă în Parlamentul de la Bucureşti şi în Parlamentul de la Chişinău s-ar vota Unirea ea ar deveni o realitate. Probleme avem cu Parlamentul de la Chişinău, pentru că românii vor în proporţie de 80 la sută unirea. La Chişinău lucrurile merg mai greu, dar timpul curge în favoarea acestui proces care trebuie să aibă loc”, a adăugat Băsescu.

Fostul preşedinte s-a declarat încrezător că pe termen mediu şi în stânga Prutului va fi o majoritate unionistă.

„Acum este generaţia tânără, în proporţie de aproape 100% unionistă, şi asta îmi dă speranţe că această generaţie va face unirea, sunt foştii studenţi din universităţile româneşti, noi avem 20.000 de copii din Republica Moldova în fiecare an în universităţile noastre. Lucrurile sunt în progres iar acest obiectiv nu este o iluzie, noi trebuie însă să-l transformăm într-o realitate”, a spus Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne