Traian Băsescu: Miza schimbării lui Opriş de la STS era ca USL să adauge 2-3 milioane de voturi la referendum

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat vineri că miza cea mare a schimbării şefului STS, Marcel Opriş, ar fi legată de fraudarea referendumului din 29 iulie, întrucât datele se transmit prin STS la Biroul Electoral Central.
Declaraţie de presă a preşedintelui Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Liviu Şerbănescu
21.07.2012

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat vineri că miza cea mare a schimbării şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, ar fi legată de fraudarea referendumului din 29 iulie, întrucât datele se transmit prin STS la Biroul Electoral Central.

"Transmiterea datelor la BEC se face de către STS, o structură garantată a statului şi aveau nevoie ca să mai adauge două milioane, trei milioane de voturi în transmisie, că altă explicaţie nu am, de asta vroiau să-l schimbe pe directorul STS. (...) Altă explicaţie nu am de ce această înscenare, când preşedintele interimar putea să spună foarte simplu «domnul Opriş, încetaţi funcţionarea telefonului operativ la preşedintele suspendat»", a spus Traian Băsescu la Digi 24 TV.

"Riscul ar fi enorm, dar când mă uit la disperarea acestor oameni, pentru ca ei vor pierde referendumul, şi-l vor pierde urât, nu că îl vor pierde pentru că nu s-a realizat pragul de 50% plus unu. Îl vor pierde pentru ca românii nu vor fi de acord ca preşedintele lor să fie debarcat printr-o lovitură de stat. Românii vor vrea să-şi judece preşedintele când îşi termină mandatul", a mai spus preşedintele suspendat.

Totodată, el a mai precizat că, dacă nu se va schimba conducerea STS, nu crede că vor exista probleme de fraudare a referendumului.

Scandalul telefoanelor speciale de la STS

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a întrerupt vineri, începând cu ora 18.00, serviciile de comunicaţii speciale utilizate de preşedintele suspendat Traian Băsescu. "Măsura a fost dispusă la solicitarea scrisă a preşedintelui interimar al României, d-l Crin Antonescu", se arată într-un comunicat al STS.

Scandalul telefoanelor speciale a început după ce reprezentanţii USL au declarat că instalarea acestora s-a făcut ilegal la sediul de campanie al lui Traian Băsescu şi au cerut demontarea lor.

Transmiterea datelor la BEC se face de către STS, o structură garantată a statului şi aveau nevoie ca să mai adauge două milioane, trei milioane de voturi în transmisie, că altă explicaţie nu am, de asta vroiau să-l schimbe pe directorul STS.

Apoi, joi seară, preşedintele suspendat Traian Băsescu l-a criticat dur pe Crin Antonescu, pe care l-a acuzat, folosind apelativul "paiaţa de la Cotroceni", că a început destructurarea serviciilor de securitate şi că vinde ţara, alături de "clica de trădători".

Traian Băsescu: "Ţara este vândută de o clică de ticăloşi"

„Suntem în faţa unei lovituri de stat în curs de derulare. Acum paiaţa de la Cotroceni a încercat destructurarea structurilor de securitate a statului român. Pentru asta va răspunde indiscutabil în faţa legii, nu numai el, toţi organizatorii acestei lovituri de stat. Sper ca românii să înţeleagă ce li se întâmplă: Ţara este vândută de o clică de ticăloşi”, a declarat Băsescu.

Preşedintele suspendat Traian Băsescu explicase că are nevoie de liniile telefonice instalate de STS la sediul său de campanie din sectorul 2 pentru a discuta cu SPP despre protecţia sa.

Anterior, preşedintele interimar Crin Antonescu a anunţat joi că a propus în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) eliberarea din funcţie a directorului STS Marcel Opriş. Totodată, Antonescu a vorbit şi despre opunerea consilierului prezidenţial Iulian Fota, motiv pentru care nu s-a putut lua o hotărâre, întrucât deciziile Consiliului se iau doar prin consens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor