Antonescu a "tăiat" liniile telefonice speciale ale lui Băsescu

Preşedintele interimar Crin Antonescu a cerut Serviciului de Telecomunicaţii Speciale să întrerupă imediat liniile telefonice speciale de care beneficiază preşedintele suspendat Traian Băsescu. Decizia vine după ce Comisia de Apărare de la Senat a stabilit că instalarea telefoanelor speciale la sediul de campanie a lui Băsescu s-a făcut ilegal.
Preşedintele interimar Crin Antonescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
20.07.2012

UPDATE Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a întrerupt vineri, începând cu ora 18.00, serviciile de comunicaţii speciale utilizate de preşedintele suspendat Traian Băsescu. "Măsura a fost dispusă la solicitarea scrisă a preşedintelui interimar al României, d-l Crin Antonescu", se arată într-un comunicat al STS.

***

Preşedintele interimar Crin Antonescu a cerut Serviciului de Telecomunicaţii Speciale să întrerupă imediat liniile telefonice speciale de care beneficiază preşedintele suspendat Traian Băsescu. Decizia vine după ce Comisia de Apărare de la Senat a stabilit că instalarea telefoanelor speciale la sediul de campanie a lui Băsescu s-a făcut ilegal.

Principalele declaraţii ale lui Antonescu:

- Am să încerc să clarific câteva lucruri de interes public în termeni strict instituţionali. Am văzut o faţetă de necrezut pentru un om public în general, cu atât mai mult pentru un şef de stat, în ieşirile de ieri ale domnului Băsescu. Într-un mod iresponsabil faţă de această ţară, domnia sa a vorbit de lovitură de stat, destructurarea serviciilor, de ticăloşi, trădători, limbaj politic pe care nu l-am mai auzit nici măcar în România de la sfârşitul lui '89, de la Nicolae Ceauşescu, şi în Europa, de la puciul de la Moscova din 1981.

- Despre instalarea echipamentelor speciale STS la sediul lui Băsescu: S-a deschis o dezbatere publică, a fost de datoria mea să limpezesc nişte lucruri în raport cu legea. Pe mine personal, ca individ, nu mă interesează câte telefoane speciale are la dispoziţie Băsescu, poate să aibă mii. În ţara asta există însă legi care trebuie respectate şi există oameni care au prin lege obligaţia de a face ca legile să fie respectate. În sensul acesta nu puteam să mă sustrag de a lua atitudine şi anumite măsuri. La fel a socotit şi Comisia de apărare din Senat, îndrituită prin Constituţie cu controlul şi supravegherea STS. Lucrurile sunt foarte clare, echipamentele instalate acolo au fost instalate în virtutea unei legislaţii care prevede strict beneficiarii unor asemenea servicii. Au fost instalate printr-o interpretare mai largă decât prevea legea a noţiunii de preşedinte. Persoana care exercită atribuţiile acestei funcţii e una singură, nu avem în legislaţie noţiunea de preşedinte suspendat. E unica interpretare posibilă, nu există nicăieri în Constituţie sau în legea STS, nici in regulamente deschise sau cu caracter secret o altă precizare în legătură cu posibili beneficiari sau vreo precizare referitoare la preşedintele suspendat.

- Această instalare s-a făcut pe baza unor dispoziţii verbale ale preşedintelui încă în exerciţiu la data la care a dat această dispoziţie. Am solicitat scris şefului STS Opriş , i-am cerut să ia neîntârziat măsurile pentru a se intra în legalitate- întreruperea funcţionării acestor servicii speciale într-un spaţiu privat şi pentru o persoană privată. În această perioadă, preşedintele suspendat nu deţine niciuna din calităţile publice prevăzute a beneficia de aceste servicii. Cred că STS va lua aceste măsuri şi odată cu ele, din punctul meu de vedere, cazul este închis.

- Legea se aplică nu cum vrea Traian Băsescu, cum dă ordine de pe gard sau din maşină, ci în conformitate cu legea.

- Despre lovitura de stat, aprecierile lui Băsescu despre Comisia de apărare, vreau un singur lucru: ca reprezentanţii principalelor state cu tradiţie democratică, reprezentanţii la Bucureşti, să facă cunoscute aceste discursuri ale lui Traian Băsescu conducerilor lor politice din SUA şi România. Îmi doresc ca ambasadorul Gitenstein să îi informeze pe Clinton, pe Barack Obama cine este şi cum se exprimă marele democrat Traian Băsescu, să comunice faptul că o Comisie a Senatului e calificată drept "adunătură de politruci şi ticăloşi" de un om care mai vrea să fie preşedinte. E un lucru penibil, caraghios, dar fac rău României pentru că astfel de declaraţii sunt preluate de presa străină şi imaginea României se poate deprecia din nou, in ciuda eforturilor făcute în aceste zile, fie pentru că l-ar putea crede, fie pentru că ar realiza în ce stadiu a ajuns un om care vrea să mai conducă România.

-Traian Băsescu e o epavă politică prin discurs, atitudine, aspect, comportament.

Băsescu a acuzat o lovitură de stat

Scandalul telefoanelor speciale a început după ce reprezentanţii USL au declarat că instalarea acestora s-a făcut ilegal la sediul de campanie al lui Traian Băsescu şi au cerut demontarea lor. Joi seară, preşedintele suspendat Traian Băsescu l-a criticat dur pe Crin Antonescu, pe care l-a acuzat, folosind apelativul "paiaţa de la Cotroceni", că a început destructurarea serviciilor de securitate şi că vinde ţara, alături de "clica de trădători".

„Suntem în faţa unei lovituri de stat în curs de derulare. Acum paiaţa de la Cotroceni a încercat destructurarea structurilor de securitate a statului român. Pentru asta va răspunde indiscutabil în faţa legii, nu numai el, toţi organizatorii acestei lovituri de stat. Sper ca românii să înţeleagă ce li se întâmplă: Ţara este vândută de o clică de ticăloşi”, a declarat Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor